10.9.13
Tarteletki waniliowo limonkowe z owocami
Wreszcie kupiłam moją ukochaną kratkę do studzenia ciasteczek, tarteletek czy chleba... no i wiadomo gdzie ... w sklepie Mniam Mniam u Grześka:) mniamniowa jest na serio, uwielbiam ją!jak zresztą większość moich gadżetów kuchennych, szkoda tylko, że już miejsca u mnie brak!
Tarteletki jak zwykle banalnie proste ... tak sobie ostatnio myślałam o tych wszystkich banalnie prostych niby do wykonania ciastach,... że kiedyś, kilkanaście lat temu gdy moje dzieci były całkiem małe problemem było dla mnie upieczenie ciasta drożdżowego, który zwykle był zakalcowaty a tego w drożdżowym najbardziej nie lubię! dzisiejsze tarteletki wydawały mi się wtedy nie do ogarnięcia jak obecnie piękne torty czy dekorowane lukrem królewskim ciasteczka ale jestem w tym moim świecie cukierniczym trochę uparta więc zakupiłam worki, tylki, barwniki i będę działać ... w końcu trening czyni mistrza:) kto by pomyślał, że takie cuda się zdarzą ... całe moje życie to jeden wielki cud :)
Tarteletki z kremem waniliowo limonkowym i owocami
przepis własny
Składniki: na kruche ciasto
Tarteletki jak zwykle banalnie proste ... tak sobie ostatnio myślałam o tych wszystkich banalnie prostych niby do wykonania ciastach,... że kiedyś, kilkanaście lat temu gdy moje dzieci były całkiem małe problemem było dla mnie upieczenie ciasta drożdżowego, który zwykle był zakalcowaty a tego w drożdżowym najbardziej nie lubię! dzisiejsze tarteletki wydawały mi się wtedy nie do ogarnięcia jak obecnie piękne torty czy dekorowane lukrem królewskim ciasteczka ale jestem w tym moim świecie cukierniczym trochę uparta więc zakupiłam worki, tylki, barwniki i będę działać ... w końcu trening czyni mistrza:) kto by pomyślał, że takie cuda się zdarzą ... całe moje życie to jeden wielki cud :)
Tarteletki z kremem waniliowo limonkowym i owocami
przepis własny
Składniki: na kruche ciasto
- 170g mąki pszennej tortowej
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki mielonych migdałów
- żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Po tym
czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do
tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na
20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: na krem
- 250g mascarpone
- laska wanilii
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 200ml śmietany kremówki
- sok z jednej limonki
Smacznego:)