7.5.13

Simit czyli turecki bajgel...jakże pyszny!




Simit czyli turecki bajgel
Cytuję za  Moniką

Składniki:
  • 7 g drożdży instant
  • 220 g letniej wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki pekmezu lub melasy ( użyłam miodu )
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złóż go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek.  Złącz jego końce i ułóż na umączonym blacie. Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj.
Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podpraż na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrób melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni. Smacznego!



33 komentarze:

  1. piękne, nie ma siły żebym ich w najbliższych daniach nie upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. marzy mi się taki na śniadanko do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to teraz Gosia możesz już piec skoro zakwasowiec wypieczony!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. no były idealne normalnie! prężyłam się z dumy jak paw!

      Usuń
  4. musze kiedyś ubiec bajgle, wygladaja bajecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. http://ola-cooking.com/8 maja 2013 11:18

    Super! i wydają się na prwdę proste w wykonaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten przepis mną wstrząsnął, tak, że aż sobie go na zaś odłożyłam....do zrobienia
    oczywiście :D


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny. I pękam z zazdrości, bo mi się marzą, a jakoś się zmobilizować nie potrafię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty świetnie pieczesz więc nie pękaj tylko nakręć ciasto i już :)

      Usuń
  8. Genialnie wygladaja na kanapke :) Zdrowe odżywianie warto prowadzic i nie miec za nic swoje wlasne zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogromny ! Nie jadłam jeszcze takiego ale spodziewam się pychoty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hello there! Your simitia look amazing. I'm glad you enjoyed my recipe. It's been in my family for years!

    OdpowiedzUsuń
  11. Warto zrobić są pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pysznie no i co swojskie to swojskie. Muszę znaleźć czas i wypróbować przepis. Dzięki, pozdrawiam ania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji