Grillowany łosoś z czarnym pieprzem i czosnkiem na zielonych szparagach
przepis własny
Składniki: na 3 porcje
- 400g łososia
- czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól do smaku
- 1 pęczek zielonych szparag
- drobno pokrojony szczypiorek
- mix sałat
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół do sałatek (Kamis )
- sok z jednej cytryny
Wstawić wodę lekko osoloną na szparagi.
Łososia podzielić na 3 porcje. Pieprz roztłuc w moździerzu, dodać czosnek i dokładnie wymieszać marynatę, natrzeć nią łososia i pozostawić na 15 minut w lodówce. Rozgrzać piekarnik lub jak u mnie elektrycznego grilla, włożyć płaty łososia i grlillować ok 10 minut. W tym czasie na wrzątek wrzucić szparagi- blanszować je tylko 3 minuty ( będą chrupiące ), przełożyć do lodowatej wody i wyłożyć łyżką cedzakową do świeżego naczynia.
Na talerzu ułożyć przekrojone zielone szparagi, na nie wyłożyć garść sałaty i połówki pomidorków koktajlowych, polać łyżką dresingu i ułożyć gorącego grillowanego łososia, posypać szczypiorkiem i podawać.
Smacznego:)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńbyło pyszne bez wątpienia:)
UsuńJa uwielbiam takiego łososia
OdpowiedzUsuńale z wygody jadam w http://sprintkielce.pl/
zjadłabym takiego!
OdpowiedzUsuńja kolejnego bym zjadła:)
UsuńPysznie wygląda :>
OdpowiedzUsuńdzięki!
UsuńU mnie zawsze łosoś sie przykleja do grilla :( czy to elektryczny czy tez normalny.
OdpowiedzUsuńkup ze skórą:)
UsuńKiedyś zrobiłam takiego łososia właśnie, ale z pieprzem cytrynowym. Niestety sypnęło mi się go nieco zbyt dużo i zepsuł cały smak ryby, a sam pieprz czułam jeszcze potem w żołądku przez dwa dni.
OdpowiedzUsuńsyp mniej :) hehe
UsuńIdealnie wychodzi też na patelni grillowej, bardzo lubię go z tłuczonym pieprzem. Sprawdzony zestaw ze szparagami wypada przepięknie i z pewnością przepysznie. Nic dodać nic ująć.
OdpowiedzUsuńw tym zestawie jak dla mnie ieał:)
UsuńTakie danie do mnie przemawia, wygląda kusząco. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńwygląda zjawiskowo :) i na pewno nie gorzej smakuje ;)i jeszcze ten pieprz - dobry dla wszystkich na diecie :) aaa właściwie to czemu nei zgłosisz tego przepisu na ten konkurs o przepisach dietetycznych? (o tym mówię https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122) w sumie co ci szkodzi? wszystko juz masz gotowe, tylko kliknąć :>
OdpowiedzUsuń:)pewnie i tak..ale już po konkursie:)
Usuńcoś ty! trwa dalej, sprawdź na fejsie, moja koleżanka bierze udział
UsuńRyby ... mniam. Niestety nie dla mojej żony. Ale może tymi szparagami bym ją skusił :) Z tym grubym pieprzem wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńnie skusisz żony? niemożliwe aż! ale może szparagi faktycznie...działają jak afrodyzjak! :)
Usuńmuszę go zrobić :)wygląda tak pięknie!
OdpowiedzUsuńpolecam, jest b.dobry!
Usuń