5.1.14

A dziś na śniadanie ...bajgle z makiem

W pieczenie bajgli wciągnęła mnie Monika i fajnie bo miałam pyszne śniadanie mimo opóźnienia :)
Tak sobie myślę, że wypiekanie pieczywa powinno wejść nam w krew by można wprowadzić świeże, pyszne śniadanko w sobotnią tradycję :) Kto jest chętny rękaw górę!
Simit czyli turecki bajgel
Cytuję za  Moniką

Składniki:

  • 7 g drożdży instant
  • 220 g letniej wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki pekmezu lub melasy ( użyłam miodu )
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złóż go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek.  Złącz jego końce i ułóż na umączonym blacie. Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj.
Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podpraż na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrób melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni. Smacznego!
 

25 komentarzy:

  1. Chciałabym się tak budzić ,śniadanie pyszne ,te zdjęcia są perfekcyjne .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śniadanie z opóźnieniem ale warto było czekać :)

      Usuń
  2. Zaczynać dzień z takim bajglem ... poezja ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no kochana...kto rano wstaje temu pan Bóg daje :))

      Usuń
  3. Idealne, przepięknie wyglądają! Ja ostatnio stworzyłam u siebie w domu tradycję wypiekania śniadaniowych rogali na niedzielne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i własnie my również taką tradycje stworzymy więc im nas więcej w tym wspólnym wypiekaniu tym lepiej..przyłączysz się?

      Usuń
  4. Pięknie tu! Szkoda, że wcześniej tu nie trafiłam! pozdrawiam! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że w ogóle trafiłaś :) zaglądaj częściej:)

      Usuń
  5. Hello there! I'm glad you enjoyed my recipe for simiti. I love your use of poppy seeds instead of sesame seeds. They look beautiful.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają jak krakowskie obwarzanki, cudne! Zaczynać dzień takim domowym bajglem to więcej niż przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo bajgle na śniadanko to i ja lubie! Na wytrawnie, czy na słodko zawsze smakują pysznie.

    Małgosiu jakie piękna zdjęcia robisz! i ta ich obróbka, bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) możesz przyłączyć się do wspólnego pieczenia w każdą sobotę )

      Usuń
  8. Przepiękne! Może ja bym się zgłosiła? Pomyślę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no koniecznie! bez Ciebie ani rusz! w sobotę pieczemy chleb bez pszenny :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. ha.. chciało by się zjeść co? przyłącz się do sobotniego co tygodniowego pieczenia to zjesz:)

      Usuń
  10. Domowe bajgle to nadal moje niespełnione marzenie. Może kiedyś... ja ciągle nie wykluczam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i dlaczego go nie spełniasz w końcu! wstydziłabyś się :)

      Usuń
  11. Narzeczony pali się do roboty ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na zdjęciu widzę mak, a w przepisie - sezam. O co chodzi? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają apetycznie! Tylko: co to znaczy: odgazować ciasto??

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji