Prosty krem ziemniaczany z pietruszkowym pesto
przepis własny
Składniki: na krem
- 5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 średnie cebulę pokrojone w plastry
- 1 średni por pocięty na kawałki
- 0,5l bulionu warzywnego
- 250ml śmietanki 36%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Składniki: na pesto
- pęczek pietruszki bez grubych łodyg
- 1/2 szklanki włoskich orzechów
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 mała papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, jeśli jest zbyt gęste dolewamy jeszcze trochę oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku. Zupę nalewamy do miseczek, nakładamy łyżeczkę pietruszkowego pesto, delikatnie mieszamy i posypujemy siekanymi orzechami. Smacznego:)
Pyszny zwykły-niezwykły krem ziemniaczany. Wyobrażam sobie jaki musi być aromatyczny. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńech, pysznie wygląda, kalorycznie, tłuściutko :)
OdpowiedzUsuńCzy ty też zmagasz się z ciągłym wyborem pomiędzy figurą a jedzeniem? Ja niemal codziennie :)
Takie zupy ratuja mi zycie zima :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka :) wpadłabym do Ciebie na obiad :)
OdpowiedzUsuńgenialne!
OdpowiedzUsuńUtarło się, że zupy, to tylko zimą. ja się nimi raczę przez cały rok i jestem z tego powodu zadowolona.
OdpowiedzUsuńziemniaczana jest super :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Gosiku, rozbudzasz moje kubki smakowe, chętnie bym pochłonęła taką zupę :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupka :) Ciekawy pomysł na ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńO kurde! Ale to to muszę kiedyś popełnić :)
OdpowiedzUsuńSkład świetny, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie zaprezentowane. Zupa w sam raz na nadchodzące chłody :)
OdpowiedzUsuń