15.8.13

Dziś na obiad... prosty krem ziemniaczany z pietruszkowym pesto :)

Dokładnie tak! prostota kulinarna nie taka zwyczajna w smaku... rewelacyjna bym rzekła! Tęskniłam za takimi smakami, nie żeby za zimą oczywiście - precz! uznałam też, że ta zupa wcale niekoniecznie musi być do ugotowania tylko zimą, letnia jest pyszna, szczególnie gdy letnia doskonale wyczuwalny jest  smak orzechów, czosnku i oliwy w pesto... nie da się ukryć że wpadła mi w oko :)
 
Prosty krem ziemniaczany z pietruszkowym pesto
 przepis własny

Składniki: na krem
  • 5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 średnie cebulę pokrojone w plastry
  • 1 średni por pocięty na kawałki
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • 250ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do gorący olej, smażymy 10 minut, następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Zawartość garnka miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę, sól, pieprz do smaku i  odstawiamy.

Składniki: na pesto
  • pęczek pietruszki bez grubych łodyg
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów
  • 1/2 szklanki  oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
* Dodatkowo: do posypania wierzchu posiekane orzechy

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, jeśli jest zbyt gęste dolewamy jeszcze trochę oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku. Zupę nalewamy do miseczek, nakładamy łyżeczkę pietruszkowego pesto, delikatnie mieszamy i posypujemy siekanymi orzechami. Smacznego:)

11 komentarzy:

  1. Pyszny zwykły-niezwykły krem ziemniaczany. Wyobrażam sobie jaki musi być aromatyczny. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ech, pysznie wygląda, kalorycznie, tłuściutko :)
    Czy ty też zmagasz się z ciągłym wyborem pomiędzy figurą a jedzeniem? Ja niemal codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zupy ratuja mi zycie zima :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna zupka :) wpadłabym do Ciebie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Utarło się, że zupy, to tylko zimą. ja się nimi raczę przez cały rok i jestem z tego powodu zadowolona.
    ziemniaczana jest super :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiku, rozbudzasz moje kubki smakowe, chętnie bym pochłonęła taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczna zupka :) Ciekawy pomysł na ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurde! Ale to to muszę kiedyś popełnić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Skład świetny, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie zaprezentowane. Zupa w sam raz na nadchodzące chłody :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji