17.2.13

A na śniadanie...pasta z tuńczyka i ricotty- pycha!

Banalnie prosty przepis na pastę do pieczywa i oczywiście bardzo smaczny skoro jadła również Wera, strasznie wybredna nastolatka niecierpiąca kupnych past, pasztetów, metki i innych smarowideł. Tym razem było inaczej...początek zwykle taki sam ale później...możecie sobie tylko wyobrazić :) Udany Weekend, wypoczynek, trochę ruchu i porządny obiad po śniadaniu to było dopiero coś!  w końcu ostatnio mało gotuję w domu i nadrabiam tylko w Weekendy!
Oczywiście chciałam zaznaczyć, że chlebki naan piekłam sama :))
Pasta z tuńczyka i ricotty
przepis własny

Składniki:
  • 250g sera ricotta
  • 125g fileta z tuńczyka w oleju
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżeczka kaparów
  • odrobina świeżej chili drobno posiekanej
  • odrobina posiekanego szczypioru
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ricottę, tuńczyka, pomidory i kapary umieścić w blenderze i zmiksować na pastę.  
Doprawić solą i pieprzem, dodać chili, pokrojony szczypior lub pozostawić go do posypania wierzchu.
Smacznego!
Dodaję do akcji:

40 komentarzy:

  1. Pysznosći, uwielbiam takie pasty, nie raz nakładam tylko na liście sałaty, pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, u mnie też ricotta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pasta musi być pyszna, ale z tymi chlebkami to już w ogóle podbiła moje serce! śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chlebki udały mi się pierwsza klasa! będę piekła na kolejny Week to opublikuję :)

      Usuń
  4. domowe pasty najlepsze :) chętnie bym wsunęła teraz kanapeczkę z taką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam domową pierwszy raz, ta jest wyjątkowo dobra!

      Usuń
  5. taka pasta, jakie składniki, a tu są najlepsze :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm, hmm, hmmm, uwielbiam takie pasty! A patrząc na zdjęcia mam ochotę na taką chociaż jedną kromeczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna pasta, przepis wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo apetyczna śniadaniowa propozycja! takie optymistyczne barwy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Interesujące połączenie. Tuńczyka z twarogiem w paście robiłam, robiłam tez sardynkową z suszonymi pomidorami, ale te 3 rzeczy razem: ryba, pomidory suszone i serek... bardzo jestem ciekawa smaku. I jeszcze kapary. Zapamiętam to połączenie. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, że zrobisz to pyszne połączenie:)

      Usuń
  10. Smakowite. A ostatnio mam fazę na paciaraje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna - i cos akurat dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznosci! Super wglada i kusi. Bedzie jutro na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo serio? super! bardzo miło z Twojej strony!

      Usuń
    2. Zrobilam, pycha! Dzieki za pomysl :)

      Usuń
    3. nawet nie wiesz jak się cieszę, że Ci smakuje! rewelacja, dziękuję za zaufanie:))

      Usuń
  13. Uwielbiam tuńczyka oraz wszelkie pasty do chleba, musiało być smakowicie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja również nie oparłabym się kanapce z taką domową pastą, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję , możesz częstować się wirtualnie:)

      Usuń
  15. uwielbiam pasty tego typu! Twoja na zdjęciach wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pasta wygląda wybornie a, że Wera metki nie lubi to nie umiem sobie wyobrazić. Pamiętam, że jako dziecko ( przed późniejszym niemal dwudziestoletnim okresem wegetarianizmu) jadłam metkę bez końca i zdawała mi się najpyszniejszą potrawą świata... ciekawe czy dziś smakowałaby podobnie? Boję się to sprawdzić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie umiem bo ja uwielbiam:) ale ona tak ma niestety:)

      Usuń
  17. Przepraszam...! Nie jest to zbyt mądre podawać w spisie kategorii przy Kuchni polskiej (2)!!! Czy Ty jesteś Chinką, Tajką, czy Włoszką, że tutaj przepisów jest więcej?
    Czasami lepiej unikać "cyferek".
    Poza tym przepisy fajne.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie bardzo rozumiem sensu aluzji? Jestem Polką co nie znaczy, że muszę mieć tysiąc polskich przepisów! Poza tym myślałam, że to jest moja strona blogowa i mój wybór czy podaję w kategoriach dwa przepisy czy 5 i uznaję to za bardzo mądre i uczciwe przede wszystkim :) Uwielbiam kuchnię tajską, chińską...każdą orientalną :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji