20.8.13

Pomidorowa miłość !

Podjęłam ryzyko zrobienia własnych suszonych pomidorów, ponieważ wypatrzyłam je na blogu u Moniki i mnie zachwyciły... takie proste, niby nic wielkiego ale smaczne, cieszy oko i daje uśmiech:) dokładnie tak jak napisałam... to zapewne nie będzie mój ostatni raz, to dopiero początek kuszącej czerwieni! Jakiś czas temu zakupiłam fajna książkę poświęconą pomidorowym smakołykom, jest tam mnóstwo inspiracji dla mnie, smaki które kocham lub wierzę, że pokochać mogę a zdarza mi się to zazwyczaj często! Monika dzięki za inspirację, za przepis, za Twoje smaczne fotografię... za to, że jesteś :) a Was wszystkich zachęcam do przepisu bo banalnie prosty!

Pieczone pomidory z czosnkiem, tymianem i octem balsamicznym
według Moniki
 

Składniki:
  • 2 kg pomidorów Limo
  • ocet balsamiczny
  • brązowy cukier
  • chili w płatkach
  • kilka ząbków czosnku (według uznania )
  • świeże łodyżki tymianu
  • oliwa z oliwek
Pomidory przekroiłam, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem, posypałam brązowym cukrem, chili i polałam octem balsamicznym, obłożyłam tymianem i piekłam 2 godziny, nawet trochę ponad w temperaturze 180'. Gdy pomidorki się upiekły, wyścieliłam słoiki gałązkami tymianu, czosnkiem pokrojonym w plastry i ułożyłam warstwę pomidorów, którą zalałam oliwą z oliwek i tak do wyczerpania pomidorów. Słoje zakręciłam i odstawiłam na 3 dni... dłużej nie dałam rady czekać :)
Są pyszne, polecam!



21 komentarzy:

  1. nie dziwie się, sama bym to uczyniła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomyślałam..co tam, zrobię nowe i kurcze zrobiłam:) są super!

      Usuń
  2. Jakie miłe słowa, dziękuję, Kochana! :))) Pięknie Ci wyszły, dokładnie jak trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję Tobie kochana za te wszystkie inspiracje, za to że pieczesz pyszne bochenki i inne wspaniałe cuda które kocham:)

      Usuń
  3. Parę dni temu dostałam słoiczek suszonych domowych pomidorów od babci :) Są pyszne! Muszę zrobić swoje własne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie zrób własne! wiesz jaka to satysfakcja? jaka radość? kurcze nie przegap jej!

      Usuń
  4. Nie dziwię się, że je zjadłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Suszone pomidorki w wersji domowej to pyszny pomysł :) Również robiłam w tamtym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to najlepszy pomysł jaki do tej pory sprawdziłam a wszystko dzięki Monice:)

      Usuń
  6. Niby się robi te wszystkie przetwory "na później" a znikają jakoś zadziwiająco szybko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z czego jeszcze może być oliwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć jakiej chcesz oliwy byle dobrej jakości :) ja do kolejnych pieczonych pomidorów zagotowałam oliwę z oliwek i dodałam czosnek + zioła...rewelacja!

      Usuń
  8. Jak długo mogą być przechowywane takie pomidory, dotrwają do zimy?


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zagotujesz oliwę i od razu zakręcisz słoje odwracając je do góry dnem to wytrzymają do zimy:)

      Usuń
    2. niestety nie z czosnkiem ,zgarują.Moje się popsuły

      Usuń
  9. Świetnie wygladają. Bardzo inspirująco. Jadę po pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super! cieszę się bardzo, że Cię zainspirowałam...wynika z tego, że miłość do pomidorów to wielkie koło :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji