7.8.13

Tarta z białą czekoladą i owocami i kilka migawek z grillowania

Wreszcie nastąpił ten piękny dzień kiedy wstałam o świcie do pracy a w niej przygotowałam tartę z białą czekoladą i mascarpone, którą zabrałam na grilla do koleżanki, z którą znam się od lat...obie chodziłyśmy w 98r na kurs kroju i szycia, Ona była ode mnie zdecydowanie lepsza, dokładniejsza i zawsze do końca skrupulatnie wszystko kończyła a ja?...ja chciałam zbyt szybko założyć na siebie szytą kieckę i często zdarzało się, że moja praca wymagała wielu poprawek a na końcu okazało się, że przez moją niedokładność nie miałam ochoty już nosić tego co uszyłam:) Ona za to szyje do dziś, do dziś na jej ramionach widzę pięknie wykończone lamówką sukienki czy bluzeczki, wykończone bardzo dokładnie co przecudnie wygląda i cieszy moje oko. Jest bardzo skromna i ambitna, jej rodzina to wspaniali ludzie...szczerzy, dobrzy, kochani i mała Małgosia, która wcale nie jest już taka mała...mądra, pięknie mówiąca dziewczynka...aż miło na nią popatrzeć :) Sobota była bardzo udana za co bardzo dziękuję :) A Was zapraszam na tartę bardzo słodką...osłodzi każdy smutek i każdą łzę :)
Tarta z białą czekoladą i owocami
 przepis własny

Składniki: na kruchy spód
  • 170g mąki pszennej tortowej
  • 120g zimnego masła
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.

Składniki: na krem
  • 250g serka mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • 2łyżeczki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 ubite na sztywno białko jaja
Czekoladę roztopić ( ja robiłam to na parze ) dodać ją do serka mascarpone i dobrze zmiksować dodając cukier puder i nasiona wanilii. Szpachtułką dodawać powoli ubite białko i delikatnie mieszać by masa była w miarę puszysta. Masę wyłożyć na upieczoną tartę, wyrównać  powierzchnię i wstawić na 15 minut do lodówki, następnie udekorować owocami.
Smacznego.
* Ja żeluje dodatkowo owoce syropem połączonym z żelatyną by owoce były lśniące.


16 komentarzy:

  1. Ja też nie mam cierpliwości do szycia. Tarta wspaniała, przepyszna! Udanego grilla, choć w miłym towarzystwie nie trzeba takich życzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta tarta prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja przyjaciółka jest szczęściarą, że tak pięknie o niej piszesz. Tarta ślicznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonałość! I jakie zdjęcia, smaczne i radosne. <3 Zazdroszczę przyjaciółce.

    OdpowiedzUsuń
  5. będziemy tęsknić z tymi " widoczkami" i zapchami juz za kilka tygodni. Pięknie, aż chiałabym się wprosić ! ;)

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam w sobotę, istny obłęd taka dobra. polecam :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedna z najlepszych tart :)! Też polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy tarta może być bardziej perfekcyjna niż ta na zdjęciu? a weź się! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a za co mam się wziąć Dusiu? mam spieprzyć kolejna tartę tak?

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji