Marynowane tofu w sałatce
przepis własny
Składniki:
- 180g sera sojowego tofu ( użyłam firmy Provita )
- 2 płaskie łyżeczki curry w proszku
- 2 cm kawałek imbiru pociętego na mniejsze kawałki
- sok z połowy limonki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- sałata mix ( u mnie z burakiem )
- prażone pestki dyni
- kawałki świeżego ananasa
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie tofu:
Wszystkie składniki za wyjątkiem tofu, wrzucić do blendera i zmiksować.
Tofu pokroić na kostki i włożyć do naczynia z przygotowaną marynatą, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
Rozgrzać olej, marynowane tofu przełożyć do miseczki z mąką kukurydzianą (marynatę zachować ) i dobrze wymieszać (zrobić to tuż przed zanurzeniem w gorącym oleju ), panierowane tofu wrzucać na skwierczący olej ( kostki były całe zanurzone ) Smażenie tofu do dosłownie chwila, przy tak wysokiej temperaturze szybko się rumieni więc należy uważać by się nie spalił.
Usmażone tofu wyłożyć na drewnianą deseczkę, w tym czasie sałatę delikatnie wymieszać z przygotowanym dresingiem, wyłożyć ją na talerz lub desce jak u mnie, tofu przełożyć na sałatę, dodać pokrojone ananasy, posypać pestkami dyni i polać wierzch pozostałą marynatą.
Mam nadzieje, że będzie Wam smakowało:)
Smacznego!
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńco do wyglądu smażonego tofu to nie jest w mojej wersji idealne...wolałabym żeby się rozpływało no ale specjalista ze mnie żaden więc...:)
Usuńto może się skuszę, bo też mam uraz do tofu :)
OdpowiedzUsuńpolecam Aniu:)
Usuńbardzo ładnie wygląda :) ja tam tofu lubię bardzo, w różnych odsłonach, także i ta myślę, że przypadłaby mi do gustu:)
OdpowiedzUsuńto pierwsza moja która mi przypadła do gustu ale licze na wiele innych sposobów :)
UsuńJeśli chodzi o tofu to ja polecam pad thai :)
OdpowiedzUsuńtak? spróbuję!
UsuńOj, też mam uraz do tofu. Ale podanie i składniki Twojej sałatki podobają mi się :)
OdpowiedzUsuńnie no...są serio dobrane, możesz spokojnie się skusić:)
Usuń