21.7.13

Marynowane tofu w sałatce - idealne!

Wreszcie udało mi się znaleźć odpowiednie składniki, które rewelacyjnie komponują się z tofu... że ja na to nie wpadłam wcześniej! To moje trzecie podejście do tofu... za pierwszym razem był grillowany szaszłyk z tofu i warzyw, którego nie dało się zjeść więc wylądował w koszu - co za wstyd! kolejne podejście to smarowidło z tofu i ziół, które również totalnie nie było w moim guście.. za to dzisiejszy eksperyment jest godny pochwały - serio! Dla osób, którym do tej pory nie udało się przekonać do wpisania słynnego, paskudnego, bez smakowego tofu, polecam wypróbować ten oto przepis poniżej :) i oczywiście napisać tutaj pod tym postem efekty smakowe bo jestem strasznie ciekawa waszej opinii!! Do dzieła zatem...


Marynowane tofu w sałatce
przepis własny

Składniki:
  • 180g sera sojowego tofu ( użyłam firmy Provita )
  • 2 płaskie łyżeczki curry w proszku
  • 2 cm kawałek imbiru pociętego na mniejsze kawałki
  • sok z połowy limonki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
  • sałata mix ( u mnie z burakiem )
  • prażone pestki dyni
  • kawałki świeżego ananasa
  • olej do smażenia
Dresing do sałaty:
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
Wszystko dobrze wstrząsnąć i odstawić.

Przygotowanie tofu:

Wszystkie składniki za wyjątkiem tofu, wrzucić do blendera i zmiksować.
Tofu pokroić na kostki i włożyć do naczynia z przygotowaną marynatą, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
Rozgrzać olej, marynowane tofu przełożyć do miseczki z mąką kukurydzianą (marynatę zachować ) i dobrze wymieszać (zrobić to tuż przed zanurzeniem w gorącym oleju ), panierowane tofu wrzucać na skwierczący olej ( kostki były całe zanurzone ) Smażenie tofu do dosłownie chwila, przy tak wysokiej temperaturze szybko się rumieni więc należy uważać by się nie spalił.
Usmażone tofu wyłożyć na drewnianą deseczkę, w tym czasie sałatę delikatnie wymieszać z przygotowanym dresingiem, wyłożyć ją na talerz lub desce jak u mnie, tofu przełożyć na sałatę, dodać pokrojone ananasy, posypać pestkami dyni i polać wierzch pozostałą marynatą.
Mam nadzieje, że będzie Wam smakowało:)
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. co do wyglądu smażonego tofu to nie jest w mojej wersji idealne...wolałabym żeby się rozpływało no ale specjalista ze mnie żaden więc...:)

      Usuń
  2. to może się skuszę, bo też mam uraz do tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładnie wygląda :) ja tam tofu lubię bardzo, w różnych odsłonach, także i ta myślę, że przypadłaby mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pierwsza moja która mi przypadła do gustu ale licze na wiele innych sposobów :)

      Usuń
  4. Jeśli chodzi o tofu to ja polecam pad thai :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, też mam uraz do tofu. Ale podanie i składniki Twojej sałatki podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie no...są serio dobrane, możesz spokojnie się skusić:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji