28.7.13

Owsiane ciasteczka z jagodami

Nowa odsłona jagodzianek, szybka, krucha i ciągle świeża co w jagodziankach bardzo istotne.
Ciasteczka są bardzo szybkie w wykonaniu i fajnie się je zlepia bo są bardzo plastyczne ze względu na dodanie semoliny - dosłownie jak z plasteliny:)
myślę, że to ciekawy pomysł!
Owsiane ciasteczka z jagodami
pomysł własny

Składniki:                                                                                         

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka  semoliny
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki syropu cukrowego lub wody
  • 50g płatków owsianych ( użyłam Kupca )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka  


Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać jajka i zmiksować. Do masy maślanej dodać syrop cukrowy, mąkę pszenną, semolinę,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, płatki owsiane i zmiksować. Ciasto uformować w kulę - jest bardzo plastyczne! Rozwałkować dosyć cienko, wycinać krążki w dwóch rozmiarach, na jednym z nich nałożyć łyżeczkę jagód, posypać odrobiną cukru i zalepić drugim krążkiem ciasteczko. piec w temperaturze 175°C przez 12  minut lub do zrumienienia.  Ostudzić na kratce, oprószyć pudrem.Smacznego:)

11 komentarzy:

  1. świetny pomysł! i wyglądają trochę jak małe jagodzianki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moją uwagę przyciągneło zdjęcie suuuuper!!!! przepiekne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha pomysł! Koniecznie muszę zrobić np cześć z jagodami i część z malinami bo akurat mam koszyczek :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś się skusiłam i udało mi się przygotować na przyjazd rodziny :D. Wszyscy byli zachwyceni. Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis - a jak pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale smakowite ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne! Gdzie kupiłaś semolinę?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale musiały byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. yummy :) Super pomysł ! A ile jagód potrzeba?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji