Dzięki mojej pracy mogę spróbować ich właśnie tam przygotowując czasami sałatki podane z jadalnymi kwiatami, jednak cukiniowych nie miałam okazji nigdy a żaden rolnik na targu nie chciał mi ich niestety przywieść ze względu na fakt, że jeden kwiat to jeden owoc cukinii...jednak udało się a mój cel zjedzenia ich został osiągnięty. Nie znam się na smakach kwiatów, nie znam się też na ich nazwach czy gatunkach, nie wiem o nich niestety nic...w dzisiejszym przepisie wykorzystałam kwiat cukinii, którego o dziwo nazwę poznałam gdyż na Waszych blogach o nich wiele piszecie..przekonałam się również, że nie maja smaku ale jaka frajda była je przygotować, ile miłości w nadziewaniu, użyciu worka cukierniczego by ich nie zniszczyć...to było coś a danie całkiem fajne i ciekawe - uwielbiam!
Prowansalskie faszerowane kwiaty cukinii
przepis własny
Składniki: na farsz
- 250g serka ricotta
- 8 kwiatów cukinii
- 5szt dużych suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżeczka kapar
- garść świeżej bazylii
- łyżeczka świeżych listków oregano
- łyżeczka oliwy z suszonych pomidorków
- odrobina posiekanej chili
- sól, pieprz
- kilka liści botwiny
- kwiatki do dekoracji
- olej do smażenia
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml jasnego piwa
- 1 białko ubite
Z kwiatów usunąć szypułkę (jest gorzka), wypłukać i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ricottę połączyć z posiekanymi drobno pomidorami, kaparami, chili, ziołami i oliwą, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć nadzienie do każdego osuszonego kwiatka, następnie zlepiać kwiaty zakładając listki na siebie by nie wypadł z nich farsz podczas smażenia.
Rozgrzać olej, wyciągnąć z lodówki przygotowane ciasto, w którym zanurzać po kolei każdego faszerowanego kwiatka i od razu wrzucać go na gorący tłuszcz. Smażyć do czasu aż ciasto zrobi się lekko rumiane, wyłożyć na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu, podawać z liśćmi botwiny i ulubionymi kwiatami.
Smacznego!
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDoskonałe!!!
OdpowiedzUsuńrównież robiłam je pierwszy raz ale na pewno nie ostatni :) danie niezwykłe i dostojne !! pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńmmmm smakowicie <3
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na rozdanie! :)