Trzydniowe wolne od pracy daje mi moc i energię nie mówiąc o twórczości:) Działo się strasznie dużo więc będę zarzucać Was kolejnymi przepisami i jak dobrze pójdzie tworzyć kolejne i kolejne! Zaczynam myśleć już o Restaurant day, w którym myślę wziąć udział więc testuje i stwierdzam na tę chwilę, że jest to beczka przepisów bez dna... nadzieja by się nie rozmyślić :) bo przecież mogę wybrać tylko kilka pozycji do menu a z wyborem są trudności... jeśli się już zdecyduję na bardzo poważnie to wszystkich chętnych zapraszam oczywiście do odwiedzenia stołu Smaków :) szczegóły podam wkrótce!
przepis własny
Składniki: na sałatkę
- jedna cukinia
- jedno mango
- mix sałat ( u mnie tradycyjnie z burakiem )
- kilka koktajlowych pomidorków
- prażone pestki dyni
- 3 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka słodkiego wina Mirin
- 1 łyżeczka leśnego miodu
- sok z jednej cytryny
- posiekany 2 cm kawałek czerwonej chili
- odrobina soli i pieprzu
Cukinię pokroić obieraczką na plastry, grillować bez soli by nie puściła zbyt wiele soku.
Obrać mango i również obieraczką pociąć na plastry. Na talerzu ułożyć sałatę, grillowana cukinię zawinąć na widelcu w rulon i ułożyć na sałacie, dodać pokrojone pomidory na połówki oraz plastry mango, posypać prażonymi pestkami dyni i skropić przygotowanym dresingiem.
Smacznego:)
Mniam, az sie oblizalam na sam widok :) Uwielbiam letnie salatki!
OdpowiedzUsuńTy się nie oblizuj tylko zrób!
UsuńPyszności, co ja Ci będe pisać, zresztą jak zawsze :) To ja też muszę zacząć myśleć o menu :)
OdpowiedzUsuńno akurat czasem mi się udaje smakowe zestawienie:) i to właśnie jest pyszne:)
UsuńWygląda świetnie. PYSZNOŚĆ!!!
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńO tak cukinia! W tej wersji pewnie tez skradłaby moje serce :)
OdpowiedzUsuńa liczysz już ile dań skradło Twoje serducho? bo ja już zaprzestałam hehe
UsuńAaaaale piękny talerz! Aż się rozmarzyłam :-)
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
E.
ja też Edith:)
UsuńWygląda i brzmi absolutnie przepysznie :)
OdpowiedzUsuńjest absolutnie pyszna:)
UsuńWspaniała. Zapisuję sobie, tylko chyba muszę cukinię zrobić w piekarniku (?) bo nie mam grila ani patelni grilowej- Jak myślisz?
OdpowiedzUsuńspoko..możesz w piekarniku:)
UsuńFantastyczny talerz:)
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda tak pięknie, że szkoda jej jeść :)