przepis własny
Składniki:
- 250g bobu
- 1 brokuł
- garść: pestek dyni, słonecznika, orzechów włoskich, laskowych, sezamu
- 1/2 zielonej papryczki chili (uwaga ostra! )
- opakowanie mixu liści- rukola+ botwina
- 1/2 opakowania sera lazur
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1/4 szklanki oliwy z orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju lnianego
- sok z jednej limonki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka octu winnego cherry
- sól, pieprz
Zagotować wodę w dużym garnku, przygotować dużą wypełnioną miskę z lodowatą wodą i najlepiej lode, do gotującej się wody wkładać najpierw bób, odczekać 3 minuty i wyciągać łyżką cedzakową do miski z lodem ( zatrzymuje się wtedy proces gotowania ) następnie postąpić tak samo z brokułem.
Uprażyć orzechy, pestki, słonecznik i sezam - uważać by nie spalić! chili posiekać ukośnie bardzo cienko, lazur pokruszyć.
Na talerz wyłożyć liście rukoli i botwiny, do naczynia wrzucić bób, brokuły i uprażoną mieszankę ( ja przygotowywałam to porcyjnie tz każdemu z osobna ) dodać 3 łyżki dresingu i dobrze wymieszać łyżką. Przełożyć zawartość naczynia na sałatę, posypać pokruszonym lazurem oraz kilkoma plasterkami chili, polać ponownie dwiema łyżkami dresingu i od razu podawać.
Polecam, jest smaczna!
Cudowny kolor! Pycha :)
OdpowiedzUsuńcudowne warzywa to i kolor cudny:)
UsuńNie dziwię się, że Tobą zawładnęła.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, a składniki są zapowiedzią czegoś naprawdę pysznego!
jest pyszna, gwarantuje!
UsuńPiknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdzięki Aniu..może taką przyrządzisz?
UsuńPiękna, zielona :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna :)
Usuńtaka sałatka jest lepsza niż najlepsze mięso, a na panujące upały idealna :) zjadłabym!!
OdpowiedzUsuńczęstuj się Łucjo..sałatka pychota!
Usuńpiękna kompozycja ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
i ja pozdrawiam :)
UsuńWygląda pysznie. Uwielbiam ser lazur, pewnie cała sałatka smakuje fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńspróbuj a nie pożałujesz:)
UsuńBobik tak, tak, ale z brokułów to bym zrezygnowała...
OdpowiedzUsuńprzeciwniczka brokuł widzę..ciekawi mnie dlaczego?
Usuńi tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis
OdpowiedzUsuń