29.8.13

Kurczak z pieczonymi pomidorami w stylu arabskim

Bardzo proste, aromatyczne danie z moimi ulubionymi pieczonymi pomidorkami, z zapachem kminu rzymskiego który uwielbiam i anyżem, użytym do mięsa pierwszy raz:)
Kurczak z pieczonymi pomidorami w stylu arabskim
podpatrzone w Jadalni


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 300g zielonej fasolki szparagowej
  • słoiczek pieczonych pomidorów klik
  • pęczek świeżej zielonej pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka kaszy kuskus ( użyłam Kupca )

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180'
Filet z kurczaka oraz wszystkie warzywa pokroić na kawałki, cebulę w piórka, czosnek na plasterki. Przygotowane składniki umieścić na dużej blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i dodać wszystkie przyprawy oraz oliwę z oliwek.  Wymieszać zawartość blaszki dokładnie z przyprawami i wstawić do piekarnika na 20 minut. W tym czasie przygotować kaszę kuskus według przepisu na opakowaniu, najczęściej jest to po prostu zalanie kaszy wodą, można również użyć bulionu warzywnego, będzie bardziej aromatycznie. Upieczone mięso podawać od razu z dodatkiem kaszy kuskus.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ja również niedawno, po raz pierwszy użyłam anyżu do kurczaka! Aromat ma obłędny! Zdjęcie cudne, aż ślinka cieknie! Pozdrawiam

    kozafit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostala jeszcze porcja dla mnie? Jesli tak, to wpadam dzis na obiad, mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. A kiedy będzie mój tort ? Ty wiesz jaki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji