19.3.16
Sałatka Cezar
Za twórcę sałatki Cezar uważa się włoskiego kucharza Caesara Cardiniego, który jak mawiała jego córka Rosa stworzył ową sałatkę ze składników jakie pozostały w spiżarni. To fakt, że sałatka jest niewymagająca a za to bardzo oryginalna w swojej prostocie i nie zaprzeczę, że bardzo ją lubię! Najczęściej jadam ją w pracy kiedy przygotowuje ją Ola, dzięki niej przedstawiam Wam też przepis i cały czas się nią jeszcze zajadam :-)
Sałatka Cezar
według przepisu Jadalni
Składniki: u mnie 4 porcje
Mięso oczyść z błon, osusz i przełóż do rozgrzanej patelni,moprósz solą i pieprzem i podsmaż aż się zrumieni najlepiej lekko dociskając do patelni. Odstaw by odpoczęło i pokrój na plastry.
Kapary, anchois, czosnek, sok z cytryny, musztardę i łyżkę majonezu przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę, następnie połącz masę z pozostałym majonezem i wymieszaj.
Postrzęp sałatę lodową w palcach, przełóż do większego naczynia, dodaj sos majonezowy z anchois oraz plastry kurczaka i wymieszaj do połączenia delikatnie. Przełóż sałatkę na talerze, posyp kaparami, grzankami oraz zetrzyj na wierzch płatki parmezanu. Podawaj! Smacznego!
według przepisu Jadalni
Składniki: u mnie 4 porcje
- główka sałaty lodowej
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka kapar + do dekoracji talerza
- 1/2 szklanki majonezu
- sok wyciśnięty z półowy cytryny
- 1 mała łyżeczka musztardy Dijon
- 3 ząbki czosnku
- 50g anchois w oliwie
- parmezan starty na płatki do dekoracji talerza
- sól, pieprz, oliwa do smażenia kurczaka
- kilka kromek tostowego chleba
Mięso oczyść z błon, osusz i przełóż do rozgrzanej patelni,moprósz solą i pieprzem i podsmaż aż się zrumieni najlepiej lekko dociskając do patelni. Odstaw by odpoczęło i pokrój na plastry.
Kapary, anchois, czosnek, sok z cytryny, musztardę i łyżkę majonezu przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę, następnie połącz masę z pozostałym majonezem i wymieszaj.
Postrzęp sałatę lodową w palcach, przełóż do większego naczynia, dodaj sos majonezowy z anchois oraz plastry kurczaka i wymieszaj do połączenia delikatnie. Przełóż sałatkę na talerze, posyp kaparami, grzankami oraz zetrzyj na wierzch płatki parmezanu. Podawaj! Smacznego!