Chodziła za nami od dawna..ulubiona pizza z pysznymi dodatkami, pieczona na kamieniu. W domu po wyjęciu jej z pieca pachnie długo, oj długo! Uwielbiam zapach przypiekającego się sosu z pomidorów, wydobywa się z niego tyle aromatów, że najchętniej otworzyłoby się piec w trakcie pieczenia tylko po to by nawdychać się samego zapachu. Ciekawe kto jeszcze z Was tak ma:-)
Hiszpańska pizza z szynką Serrano, rukolą i pomidorkami koktajlowymi
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
- 7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
- 220ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i dobrze wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, podzielić na porcje około 170g i odstawić ponownie do wyrośnięcia przykryte ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu spłaszcz dłonią, oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na odpowiednią wielkość. Posmaruj sosem pomidorowym, posyp mozzarellą, ułóż szynkę serrano, kapary, oliwki i chili. Wsuń do nagrzanego pieca do 220' na 7 minut, po wyjęciu z pieca polej pizzę ulubioną oliwą, dodaj pomidory koktajlowe oraz rukolę i od razu podawaj :-)
Składniki na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów krojonych
- 4 pomidory suszone z oliwy
- ząbek czosnku
- duża garść świeżej bazylii
- garść świeżegooregano
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze i odstaw
Dodatki:
- szynka serrano
- starta mozzarella
- garść czarnych oliwek
- łyżeczka kaparów
- mała posiekana na plasterki chili
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść świeżej rukoli
- oliwa smakowa pikantna oraz czosnkowa do polania wierzch
Na pierwszy rzut oka ta pizza wygląda mi na typową włoską pizzę na cienkim i chrupkim spodzie. Twój wpis sprawił, że aż zrobiłam się głodna. :) Coś mi się wydaje, że odwiedzę dziś moją ulubioną pizzerię, która serwuje naprawdę dobre jedzenie. Jelenia Góra to naprawdę pyszne miasto pełne dobrych restauracji.:)
OdpowiedzUsuń