Od dłuższego czasu modna jest dieta Raw - surowa, nie przetworzona. Aż takim zwolennikiem tej diety nie jestem bo lubię zjeść coś ugotowanego ale chia stanowczo musi być surowa...by zachowała swoje właściwości. Chia u nas w domu jest uwielbiana, szczególnie z domową frużeliną z malin, jest po prostu pyszna! dzisiaj dla odmiany z jagodami i truskawką :-) Smacznego!
Limonkowa chia z jagodami i truskawką
przepis własny
Składniki:
- 500g mleka
- 500g mleka kokosowego
- 100g nasion chia ( z Kuchnie Świata )
- sok z dwóch limonek
- skórka z jednej limonki
- 3 łyżki syropu klonowego
- owoce ( u mnie jagody i truskawki )
Mleko przelać do wysokiego naczynia, dodać syrop klonowy oraz nasiona chia. Przemieszać i pozostawić do napęcznienia około 40 minut w tym czasie kilka razy mieszając. Gdy nasiona napęcznieją dodać sok z limonki oraz skórkę, wymieszać i przelać do słoiczków. Dodać owoce i zjeść :-) Smacznego!
W składzie jest mowa o syropie klonowym, a potem w przepisie o cukrze. Coś zostało pominięte czy to ja nie doczytałam :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńP.S, deser wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje :)
ups..przepraszam, zazwyczaj używam cukru i napisałam z rozpędu. Dziękuję za czujność :-)Dzisiaj zrobiłam właśnie tapiokę, w końcu doszłam jak to się poprawnie przyrządza więc niedługo będzie na blogu :-)jest równie pyszna!
UsuńWygląda obłędnie... U mnie w domu też jadamy chia głównie do sałatek. I koktajli
OdpowiedzUsuńPycha przepis! Aż kusi by mieć takie smakołyki przygotowane w lodowce i moc po nie sięgać :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe, ale ja zakochałam się w łyżeczce. Wygląda niezwykle uroczo :)
OdpowiedzUsuńoj..stara strasznie łyżeczka :-)
UsuńTaka ta chia ostatnio modna, a sama jeszcze nie spróbowałam. Chyba nadszedł czas na mnie :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl