3/10/2016

Kokosowy tort mango marakuja

Podaję obiecany przepis na tort. Niestety mam tylko zdjęcie z telefonu, które zresztą już widnieje na moim profilu fb, ostatnio z braku czasu nie robię ciast w domu więc zdjęcie musi wystarczyć. Tort jest bardzo dobry w smaku, trochę kwaskowy i pięknie pachnie marakują. Szczerze polecam! Na święta jak znalazł :-)
Kokosowy tort mango marakuja
Przepis własny

Składniki: na biszkopt
  • 6 jaj
  • 250g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 40g mleka
  • 60gmasła
Rozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i masło razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpachtułą od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopione masło z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,  wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

Składniki: na kokosową bezę
  • 100g  podprażonych wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 1/2szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2duże białka
W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Dodawać cukier łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania do otrzymania błyszczącej, sztywnej masy. Dodać wiórki kokosowe, w dwóch turach, wymieszać delikatnie szpatułką. Wyłożyć na przygotowany wcześniej papier do wypieków do 20cm rantu niewielką ilość tak by pokryła tylko spód, wyciągnąć do góry rant, położyć obok masy i jeszcze raz wyłożyć taką samą ilość masy by otrzymać 2 małe 20 cm blaty. Blaty pieczemy bez rantów..one potrzebne są tylko by uzyskać ładny okrąg :-) Jeśli zostanie Wam masa, możecie zrobić z niej kokosanki, masa jest trochę rzadsza od masy na kokosanki, nie posiada mąki ale to nie przeszkadza by je wypiec, są równie dobre i nie twardnieją :-)

Składniki: na masę mango
  • 150g puree z mango
  • sok z jednego  owocu marakui
  • 30g mleka
  • 50g cukru
  • 200g śmietany kremówki
  • 7g żelatyny w listkach
  • 50g Ginu lub jeśli chcecie zrezygnować z alkoholu dodajcie taką samą ilość soku z cytryny.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie
Do naczynia przełóż puree z mango, sok z marakui, mleko oraz cukier i podgrzej naczynie na parze tak by mango było gorące, dodaj namoczoną żelatynę i dobrze wymieszaj całość.  Przełóż naczynie do miski z lodem, w tym czasie ubijaj śmietanę na 80%, którą dodaj do schłodzonej masy mango, na końcu wmieszaj Gin lub sok z cytryny. Uszykuj sobie blaszkę o rancie 20cm, przelej połowę masy do blaszki, następnie połóż na masę mango upieczony kokosowy blat i wylej kolejną porcję masy mango, przełóż kolejnym bezowym blatem, wylej ostatnią porcje masy mango którą przykryj upieczonym krążkiem biszkoptu. Biszkopt wciśnij w masę tak by nie było widać jego boków, mają być zanurzone w masie. Przełóż blaszkę do zamrażalnika i odczekaj 2 godziny by tort zamarzł. Biszkopt to Twój spód więc przełóż biszkoptem do dołu na paterę, jeśli użyłaś blaszkę z klipsem, odepnij go i delikatnie usuń rant z tortu. Przełóż tort do lodówki i poczekaj aż odtaje. Ułóż na wierzchu tortu plastry kiwi i posyp pokruszoną kokosową bezą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji