Po raz pierwszy użyłam do ciasta komosy ryżowej i okazuje się, że ciasto jest bardzo wilgotne i rozpływające się w ustach :-) Chia za to posłużyła mi jako zamiennik siemienia lnianego ale nie tylko bo również i te nasionka powodują wilgotność mojego ciasta :-) Polecam!
Ciasto razowo czekoladowe z komosą
przepis własny
Składniki:
- 150g ugotowanej komosy ryżowej
- 50g nasion chia
- 100g mąki razowej T 2000
- 200g płynnej gorzkiej czekolady
- 150g cukru trzcinowego
- 100g oleju słonecznikowego
- 100g kefiru
- 2 jajka
Wszystkie składniki przełożyć do miski miksera i zmiksować przez chwilę do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć do blaszki i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 170' na około 50 minut.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Przepis dołączam do akcji
kulinarnej "Superfood w twojej kuchni". Szeroki wybór produktów superfood można
znaleźć w tym sklepie internetowym.
Zdrowy przepis i tak - wyglądające na puchatowilgotne - ciacho? Hm, trzeba będzie spróbować ;)
OdpowiedzUsuńNo to teraz poznałam już wszystkie zastosowania komosy ryżowej :-)
OdpowiedzUsuńNiech mi tylko zostanie trochę ugotowanej!
No próbuj, próbuj...podobno spód do pizzy z komosy jest dobry ale nie próbowałam 😊
Usuń