Dzisiaj totalnie zaszalałam ..dzień był pełen pracy, nie mogło się obyć bez rarytasów, które nadal mam i jak wspomniałam w poprzednim poście, otrzymałam od firmy
Kuchnie Świata. Zabawiłam się dzisiaj trochę eksperymentalnie, w końcu na co dzień nie jadam pysznych przegrzebków, nie jestem też ekspertem i za dużo o nich nie wiem...chociaż dzisiaj czuję się wyjątkowo przyjemnie...prawie jak dobry kucharz! Danie było naprawdę wyśmienite, udało mi się wykonać pyszne risotto, upiekłam pachnące chipsy parmezanowe i usmażyłam bardzo smaczne przegrzebki a do tego przygotowałam całkiem fajne danie na talerzu a wcale tak prosto jak się wydaje nie było :-)
Risotto szpinakowe z przegrzebkami i chipsem z parmezanu
przepis własny
Składniki: na przegrzebki
- 5 przegrzebków ( takich )
- 2 łyżki masła
- odrobina soli i pieprzu
Przegrzebki
opłukać, osuszyć w papierowym ręczniku. Patelnie rozgrzać, dodać masło i
gdy będzie gorące przełożyć przegrzebki. Oprószyć delikatnie solą i
pieprzem i smażyc z obu stron około 4 minut do zrumienienia.
Składniki: na chips z parmezanu
Parmezan
zetrzeć na drobnej tartce. Na papierze do wypieków ułożyć okrągłe ranty
i wysypać na nie grubą warstwę parmezanu. Z tej ilości wychodzą 3
ciasteczka. Piec w nagrzanym piecu do 200' około 4 minuty. Pozostawić do
ostygnięcia.
Składniki: na małą porcje
- 50g ryżu do risotto
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 750ml bulionu warzywnego lub wody
- 50g szpinaku
- sok z połowy cytryny
- 20g startego parmezanu
- łyżka gęstej słodkiej smietany
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- szalotka
W garnku rozgrzać dwie łyżki masła, wrzucić posiekaną szalotkę i podsmażać aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodać ryż i dalej smażyć do czasu aż ryż się podgrzeje. Wlać wino i całkowicie odparować, następnie dodawać powoli bulion lub wodę w kilku partiach tz gdy jedna część dolanego bulionu wchłonie w ryż, dolać kolejna część. Dodać starty parmezan oraz łyżkę śmietany i dobrze wymieszać odstawiając z ognia. Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny na gładką masę, przetrzeć przez sito by nie było grudek, dodać do risotto na samym końcu gotowania by szpinak nie stracił swojego koloru, wymieszać i wyłożyć na talerz, dodać przegrzebki oraz chips z parmezanu. Smacznego!
O tak! Z miłą chęcią bym zjadła..Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń