według przepisu Jadalni
Składniki: u mnie 4 porcje
- główka sałaty lodowej
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka kapar + do dekoracji talerza
- 1/2 szklanki majonezu
- sok wyciśnięty z półowy cytryny
- 1 mała łyżeczka musztardy Dijon
- 3 ząbki czosnku
- 50g anchois w oliwie
- parmezan starty na płatki do dekoracji talerza
- sól, pieprz, oliwa do smażenia kurczaka
- kilka kromek tostowego chleba
Mięso oczyść z błon, osusz i przełóż do rozgrzanej patelni,moprósz solą i pieprzem i podsmaż aż się zrumieni najlepiej lekko dociskając do patelni. Odstaw by odpoczęło i pokrój na plastry.
Kapary, anchois, czosnek, sok z cytryny, musztardę i łyżkę majonezu przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę, następnie połącz masę z pozostałym majonezem i wymieszaj.
Postrzęp sałatę lodową w palcach, przełóż do większego naczynia, dodaj sos majonezowy z anchois oraz plastry kurczaka i wymieszaj do połączenia delikatnie. Przełóż sałatkę na talerze, posyp kaparami, grzankami oraz zetrzyj na wierzch płatki parmezanu. Podawaj! Smacznego!
Kolejna ulubiona sałatka! Przyrządzam podobną i wiem, że smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuńnoi pyszne
OdpowiedzUsuń