19.3.16

Sałatka Cezar

Za twórcę sałatki Cezar uważa się włoskiego kucharza Caesara Cardiniego, który jak mawiała jego córka Rosa stworzył ową sałatkę ze składników jakie pozostały w spiżarni. To fakt, że sałatka jest niewymagająca a za to bardzo oryginalna w swojej prostocie i nie zaprzeczę, że bardzo ją lubię! Najczęściej jadam ją w pracy kiedy przygotowuje ją Ola, dzięki niej przedstawiam Wam też przepis i cały czas się nią jeszcze zajadam :-)
Sałatka Cezar
według przepisu Jadalni

Składniki: u mnie 4 porcje
  • główka sałaty lodowej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka kapar + do dekoracji talerza
  • 1/2 szklanki majonezu
  • sok wyciśnięty z półowy cytryny
  • 1 mała łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g anchois w oliwie
  • parmezan starty na płatki do dekoracji talerza
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia kurczaka
  • kilka kromek tostowego chleba
Chleb tostowy pokrój na kostkę, skrop oliwą z dodatkiem ząbka czosnku i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. Piecz grzanki około 15 min w temperaturze 180' aż nabiorą chrupkości.

Mięso oczyść z błon, osusz i przełóż do rozgrzanej patelni,moprósz solą i pieprzem i podsmaż aż się zrumieni najlepiej lekko dociskając do patelni. Odstaw by odpoczęło i pokrój na plastry.

Kapary, anchois, czosnek, sok z cytryny, musztardę i łyżkę majonezu  przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę, następnie połącz masę z pozostałym majonezem i wymieszaj.

Postrzęp sałatę lodową w palcach, przełóż do większego naczynia, dodaj sos majonezowy z anchois oraz plastry kurczaka i wymieszaj do połączenia delikatnie. Przełóż sałatkę na talerze, posyp kaparami, grzankami oraz zetrzyj na wierzch płatki parmezanu. Podawaj! Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji