Jaglany pasztet to uzupełnienie diety ale nie tylko...wykonany z kaszy jaglanej ma bardzo dobry wpływ na nasze włosy, skórę i paznokcie co za tym idzie ..samo zdrowie! Z czystej ciekawości dodałam nasion chia jako zamiennik siemienia lnianego i bardzo fajnie się sprawdziły. Pasztet jest delikatny, mocno pomidorowy z nutką orzechową i moimi ulubionymi ziołami :-)
Śródziemnomorski pasztet jaglany z suszonymi pomidorami i orzechami
przepis własny
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 2 łyżki nasion chia
- 200g suszonych pomidorów
- garść orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- łyżka mini kaparów
- garść świeżego posiekanego oregano
- garść świeżej posiekanej bazylii
- mała gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 całe jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Kaszę gotujemy w proporcjach 2:1 około 20 minut do miękkości. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy masę pomidorowo orzechową do ugotowanej kaszy i mieszamy do połączenia składników. Przemieszaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dekorujemy dodatkowo suszonymi pomidorkami oraz kaparami i pieczemy w nagrzanym piekarniku co najmniej 50 min w temperaturze 170', pozostawiamy do schłodzenia. Smacznego!
Przepis dołączam do akcji
kulinarnej "Superfood w twojej kuchni". Szeroki wybór produktów superfood można
znaleźć w tym sklepie internetowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.