18.3.16

Śródziemnomorski pasztet jaglany z suszonymi pomidorami i orzechami

Jaglany pasztet to uzupełnienie diety ale nie tylko...wykonany z kaszy jaglanej ma bardzo dobry wpływ na nasze włosy, skórę i paznokcie co za tym idzie ..samo zdrowie!  Z czystej ciekawości dodałam nasion chia jako zamiennik siemienia lnianego i bardzo fajnie się sprawdziły. Pasztet jest delikatny, mocno pomidorowy z nutką orzechową i moimi ulubionymi ziołami :-)




Śródziemnomorski pasztet jaglany z suszonymi pomidorami i orzechami
przepis własny

Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 200g suszonych pomidorów
  • garść orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka mini kaparów
  • garść świeżego posiekanego oregano
  • garść świeżej posiekanej bazylii
  • mała gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Kaszę gotujemy w proporcjach 2:1 około 20 minut do miękkości. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy masę pomidorowo orzechową do ugotowanej kaszy i mieszamy do połączenia składników. Przemieszaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dekorujemy dodatkowo suszonymi pomidorkami oraz kaparami i pieczemy w nagrzanym piekarniku co najmniej 50 min w temperaturze 170', pozostawiamy do schłodzenia. Smacznego!

Przepis dołączam do akcji kulinarnej "Superfood w twojej kuchni". Szeroki wybór produktów superfood można znaleźć w tym sklepie internetowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji