To najlepsze jabłka jakie jadłam! pięknie pachną marakują, którą uwielbiam, są aromatyczne, orzeźwiające i idealne! Smak tych jabłek można pokochać od zaraz...można wyjeść je po prostu łyżeczką i zapomnieć o nadziewaniu tarteletek! Można je użyć do wszystkiego, wówczas na pewno będziecie mieli wspaniały nastrój na cały dzień! Kto ich jeszcze nie robił, koniecznie namawiam , zakochacie się tak jak ja!
Egzotyczne jabłka w mini tarteletkach
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 120g masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, wyłożyć na oprószoną stolnicę, rozwałkować i wykrawać krążki większe niż gniazdo formy muffinowej. Okroić zbędne ciasto z góry blaszki i schłodzić.
Składniki: na jabłka
- 2 duże twarde jabłka
- jeden owoc marakui
- 1/2 świeżego ananasa
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- 1 łyżeczka skrobi
- sok z jednej cytryny
Jabłka obierz i pokrój w średniej wielkości kawałki, najlepiej płaskie.
Wrzuć do garnka, dodaj cały miąższ marakui, dżem oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystko razem
wymieszaj, wlej sok z cytryny i wstaw na średni ogień by całość uprażyć,
dodaj mąkę i wymieszaj. Nadzienie ostudź, wyłóż na schłodzony spód
tarteletek i równomiernie rozłóż dociskając. Z kruchego ciasta wykrój krążki odpowiadające wielkością gniazd muffinowych i udekoruj nimi wierzch tarteletek według własnego pomysłu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170' i piecz do
zrumienienia wierzchu ( u mnie trwało to 25 minut ) Poczekaj aż tarta
się ostudzi inaczej będzie się kruszyć, wtedy wyjmij z gniazd i oprósz
cukrem pudrem. Nawet się nie obejrzysz a jej nie będzie więc ...
Smacznego!
Małgosiu takie pyszności na wieczór no wiesz 😁 skuszę się i zrobię w piątek 😊.
OdpowiedzUsuńJustyna nie pożałujesz! polecam :-)
UsuńZrobiłam goście zachwyceni tylko nigdzie nie dostałam Marakui zastąpiłam papają też rewelacja i domowym dżemem cytrynowo pomarańczowym. Polecam rewelacja:-D
UsuńNiestety przepis nie dla mnie, ponieważ średnio lubię jabłka :)
OdpowiedzUsuń