Cytuję za Asią z Kwestii Smaku
"Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 1/4 szklanki suchej kaszy pęczak
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- kawałek ostrej papryczki
- 1 szklanka bulionu
- 200 g pomidorów z puszki
- 4 łyżki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli
Na rozgrzanej patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Dodać kaszę i smażyć mieszając przez około minutę.Dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawić solą, pieprzem i
suszonym oregano, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut dokładnie
obsmażając mięso.Pod koniec dodać posiekaną ostrą papryczkę. Wlać wino i chwilę
pogotować, dodać gorący bulion oraz suszoną papryczkę wędzoną jeśli jej
używamy, przykryć i gotować przez 10 minut.Dodać pomidory, kukurydzę, fasolę wraz z zalewą, wymieszać i
zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut (w przypadku
świeżych pomidorów na większym ogniu), aż kasza będzie miękka,
napęcznieje i powstanie gęsty sos.W trakcie gotowania kilka razy danie przemieszać. W przypadku gęstych pomidorów z puszki można dodawać więcej bulionu "
Podajemy z jogurtem, awokado i kolendrą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.