18.3.16

Wegański mus czekoladowy na spodzie z prażonej komosy

Deser wegański jest pyszny, mogę go polecić z ręką na sercu! Chrupiący spód, zapach likieru i migdały.. to wszystko w jednym małym krążku..spróbujcie a nie pożałujecie :-)
Wegański mus czekoladowy na spodzie z prażonej komosy
przepis własny

Składniki: na spód
  • 180g  płatków z komosy ryżowej
  • 100g uprażonych płatków migdałowych
  • 100g amarantusa ekspandowanego
  • 50g oleju kokosowego 
  • 200g daktyli
  • 2 łyżeczki kakao
Płatki z komosy oraz migdałowe upraż na suchej patelni. Daktyle zamocz w gorącej wodzie na przynajmniej 30 minut, następnie przełóż je do miksera z odrobiną wody w której się moczyły i zmiksuj na gładka masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta i nie chce się dobrze zmiksować, należy dodać jeszcze trochę wody.  Do gładkiej daktylowej masy dodaj kakao, olej i uprażone składniki i porządnie wymieszaj do połączenia składników.
Następnie przygotuj ranty na papierze do pieczenia i do każdego rantu nałóż na dno masę, wciśnij palcami by wyrównać spód i przełóż do lodówki na czas przygotowywania kremu. Masa powinna stwardnieć.

Składniki: na krem
  • 200g tofu naturalnego
  • 300g czekolady 72%
  • 300g mleka migdałowego
  • 50g likieru amaretto
  • 100g ksylitolu
  • laska wanilii
Czekoladę posiekaj drobno i przełóż do naczynia, następnie podgrzej mleko z nasionkami wanilii oraz ksylitolem tak by było dość gorące i zalej nim posiekaną czekoladę. Chwilę poczekaj a następnie przemieszaj do uzyskania gładkiej masy. Tofu przełóż do blendera, dodaj masę czekoladową i dobrze zmiksuj, na końcu dodaj likier amaretto i ponownie zmiksuj. Przełóż krem do schłodzonych rantów na spód z prażonej komosy i migdałów i wyrównaj wierzch. Ponownie przenieś do lodówki.

Dekoracja:
  • 50g czekolady 72%
  • 70ml mleka migdałowego
  • migdały
Mleko zagotuj, zalej czekoladę i dobrze wymieszaj. Kilka migdałów przekrój na pół, kilka utrzyj w moździerzu. Łyżeczką nakładaj czekoladę na wierzch deserów rozsmarowując ją  na jednym boku krążka, następnie wciśnij pół migdałka i posyp rozkruszonymi dla dekoracji. Wyjmij desery z rantów i podawaj z dobrą kawą :-)


Przepis dołączam do akcji kulinarnej "Superfood w twojej kuchni". Szeroki wybór produktów superfood można znaleźć w tym sklepie internetowym. 

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się całkiem smacznie taki mus czekoladowy. Mimo wszystko ja zazwyczaj korzystam z przepisów od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdyż mam straszną słabość do wszystkich deserów czekoladowych. Osobiście nawet nie znam osoby, która takich łakoci z czekolady by nie lubiła.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji