29.1.16

Cheeseburger z karmelizowaną ostrą cebulą

Jeśli mięsny burger to tylko gdy facet gotuje ...tak było i tym razem bo kto inny zrobiłby to lepiej :-) Tym razem cheeseburger z karmelizowaną ostrą cebulą ...pyszny!



Cheeseburger z karmelizowaną ostrą cebulą
według Rafała

Składniki: na 3 sztuki
  • 3 bułki wiejskie
  • 400g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sambalu
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 ogórki konserwowe pokrojone w plastry
  • 1/2 świeżego ogórka pokrojonego w plastry
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 3 grube grillowane plastry jabłka
  • sałata
  • majonez
  • ketchup
Cebulę pokrój na plastry, wrzuć do rondla z odrobiną oleju, dodaj miód i podsmaż aż cebula się skarmelizuje. Następnie dodaj sambal oraz ocet i jeszcze chwile podsmażaj. Odstaw do ostygnięcia.
Wołowinę uformuj ( Rafał jakoś specjalnie jej nie przegniata tylko stara się żeby było widać zmielone ślimaki}, dopraw na wierzchu solą i pieprzem i usmaż na suchej patelni. Bułkę przekrój i podsmaż również na suchej patelni do chrupkości, gdy już taka będzie przygotuj burgera... na spód wyłóż odrobinę majonezu oraz ketchupu, następnie grillowane jabłko,  usmażoną wołowinę, plaster sera, plaster pomidora, ogórki, karmelizowaną cebulę i sałatę. Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. no akurat te Rafałowi się rzeczywiście udały :-)

      Usuń
  2. O tak! Genialnie wygląda tan cheesburger, aż chyba też dzisiaj na niego pójde :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o maaaatko, ślinotok murowany! ja już popadłam w ten hipnozy stan.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko był pyszny..sama mam slinotok jak na niego patrzę :-)

      Usuń
  4. wyglądają pysznie, przepis wypróbuję na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, wypróbuje na weekend majowy gdy przyjdą znajomi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji