Naleśniki z tysiącem dziur

1.2.13

Naleśniki z tysiącem dziur

czyli...naleśniki marokańskie, przygotowywane w czasie Ramadanu, na śniadanie lub tylko w dni wolne :),  z reguły smażone są dość grube i przypominają gąbkę. Dodatkiem do takich naleśników jest stopione masło łączone z miodem. Moje naleśniki są cieniutkie bo takie lubię z dodatkiem limonki i miodu leśnego,  są delikatne, lekkie i rozpływają się w ustach, po prostu pycha chociaż trzeba umieć na nie czekać bo czas oczekiwania po przygotowaniu ciasta to aż 2 godziny ale warto bo nawet na drugi dzień są jadalne :)
Naleśniki z tysiącem dziur
źródło: "Naleśniki" Martine Lizambard

Składniki:
  • 2 jaja
  • 125ml letniego mleka
  • 200g semoliny
  • 250g mąki pszennej
  • 30g drożdży
  • 1/2 l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50g masłą
  • 200ml miodu płynnego
Przygotowanie:
Rozrabiamy drożdże w letniej wodzie i odstawiamy do wygarowania.
W dużym naczyniu mieszamy mąki z solą, robimy wgłębienie, ubijamy jaja z mlekiem i wlewamy do wgłębienia. Następnie dodajemy drożdże, mieszamy i dodajemy stopniowo wodę by otrzymać jednolite ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Pieczemy na beztłuszczowej patelni tylko po jednej stronie  do czasu aż na powierzchni pojawią się liczne dziurki. Polewamy stopionym masłem zmieszanym z miodem bezpośrednio przed podaniem.
Ja dodałam do ciasta startą skórkę z limonki i posypałam nią również wierzch naleśników przed podaniem ale są również pyszne z dżemem porzeczkowym :)
Smacznego :)

Od serca...

31.1.13

Od serca...

Walentynkowy mini prezent dla ukochanej osoby:)
Owsiane ciasteczka z białą czekoladą
przepis własny

Składniki:
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g płatków owsianych Kupiec                                                    
  • 50g białej czekolady
  • 2 jaja
  • 100g miękkiego masła
  • garść płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wymieszać i po trochu dodawać do masy maślanej. Następnie dodać płatki owsiane i pokrojoną na drobno czekoladę. Wszystko przemieszać dobrze łyżką, porcjować niewielkie kulki, z których formować serca układając je na blaszce wyłożonej papierem. Na końcu posypać wierzch płatkami migdałowymi lub ładnie je ułożyć wzdłuż serc tak jak na zdjęciu. Piec w temperaturze 180' ok 15 minut
Smacznego:)
Kanapka z pieczoną polędwiczką

29.1.13

Kanapka z pieczoną polędwiczką

Dziś kanapka z pieczoną polędwiczką...Rafał zajął się mięsiwem, w końcu robi to najlepiej...a ja przygotowaniem kanapki. Niezła para w kuchni :) Kanapki z polędwiczką są po prostu pyszne, lekko słodkawe, lekko kwaskowe czyli tak jak lubię. Śniadanie niedzielne wyjątkowo idealne...można przygotować taką kanapkę z kurczakiem, do tego sos musztardowy i jest super! Polecam, jadłam, pyszne! Manuel brakuje mi Ciebie :))
Kanapka z pieczoną polędwiczką
według Rafała

Składniki:
  • 200g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól,pieprz
  • chili
  • 1 cm świeżego imbiru
  • oliwa z oliwek ( do smażenia )
*dodatkowo: świeży zielony ogórek, odrobina papryczki chili, kilka listków zielonej pietruszki,    bagietka

Przygotowanie:
Miód, cytrynę, chili, imbir oraz sól i pieprz łączymy razem. Nacieramy marynatą polędwiczkę, odstawiamy na około 20 minut, następnie smażymy w całości na oliwie z oliwek. Po usmażeniu odkładamy polędwiczkę by odpoczęła, kroimy i układamy na podpieczone wcześniej kawałki bagietki lub bułki przekładając na przemian ogórkiem i zieloną pietruszką.
Smacznego :))

Jambalaya z dynią i krewetkami

26.1.13

Jambalaya z dynią i krewetkami

Od dawna chodziły za mną krewetki, w pracy kuszą dyniowymi smakami...risotto, makaron, krem- risotto obłędnie dobre ale dziś postanowiłam ugotować sobie danie jednogarnkowe więc obyło się bez zbędnego wysiłku a danie po prostu przepyszne...czego chcieć więcej? chyba tylko snu:)
Jambalaya z dynią i krewetkami
przepis własny

Składniki:
  • 150g krewetek
  • 100g ryżu ( użyłam firmy Kupiec )                                             
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250g pomidorów krojonych
  • 150g dyni
  • 100ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • garść szczypiorku
  • kilka listków zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać w garnku oliwę z oliwek, wrzucić czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, dodać kawałki pokrojonej dyni oraz krewetki. Dusić przez chwilę, następnie dodać pomidory i bulion, doprawić solą, pieprzem oraz chili, gotować przez dobre 10 minut, po tym czasie wsypać ryż i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowaną potrawę przełożyć do miseczek, posypać wierzch szczypiorkiem pokrojonym ukośnie i listkami pietruszki.
Smacznego :)
Potato onion soup - pyszna!

22.1.13

Potato onion soup - pyszna!

Zupa z dwóch warzyw, mało wymagająca i bardzo smaczna. Nie spodziewałam się jej smaku
więc byłam pod wrażeniem. Zupy są świetnym daniem na zimowe chłodne dni, doskonała alternatywa dla ciepłego posiłku a ja przecież zupy uwielbiam! Czego więcej można chcieć gdy ma się w zanadrzu taką zupę! Zachęcam do ugotowania duuużego garnka by później móc sobie tylko podgrzewać :) czyli zupa na tydzień jak u mamy hihi

Potato onion soup
przepis Krzysia

Składniki:
  • 500g ziemniaków
  • 3 duże cebule
  • oliwa z oliwek
  • 200ml śmietanki 18%
  • 700ml bulionu warzywnego lub wody
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina tymianku
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić w garnku, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej smażyć przez około 10 minut ciągle mieszając. Zalać bulionem lub wodą i gotować aż ziemniaki zmiękną, następnie zmiksować blenderem na krem, przecedzić przez sito, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać i przelać do miseczek, wierzch polać łyżeczką oliwy z oliwek i oprószyć świeżym tymiankiem.
Smacznego! 
a na.... śniadanie paprykarz jaglany

20.1.13

a na.... śniadanie paprykarz jaglany

Paprykarz jaglany jest ideałem śniadaniowym! Przede wszystkim jest zdrowy, ładnie pachnie, wybornie smakuję i jest bardzo sycący! Przygotowany w domu jest bynajmniej jadalny :) Potrafią go zrobić nawet dzieci więc zachęcam do wspólnej zabawy w gotowanie!
Paprykarz jaglany polecam wegetarianom, weganom i bezglutenowcom :)Mam nadzieje, że i Wam posmakuję tak jak nam :))

Paprykarz z kaszą jaglaną
wg Olgi Smile

Składniki:                                                                     
  • pęczek włoszczyzny
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 – 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 cebule
  • 50 ml oleju
  • 3-4 pomidor
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  •  1 łyżeczka pikantnej papryki
 Włoszczyznę obrać, zalać wodą, dodać sól i gotować do miękkości. Gdy jest już miękka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, obrać cebulę, pokroić i smażyć na złoty kolor. Pomidory sparzyć i obrać lub po prostu użyć krojonych w puszce.Kaszę jaglaną ugotować na sypko, odstawić do ostygnięcia a następnie wymieszać z resztą składników, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i schłodzić w lodówce ok 2 godziny. Podawać z pieczywem. Smacznego:)
Quiche z kurczakiem curry i brokułami

19.1.13

Quiche z kurczakiem curry i brokułami

Nie chwaliłam się na blogu nową pracą i miałam zamiar dopiero po 3 miesiącach próbnych ale uznałam, że jeśli już to już więc oficjalnie piszę, że pracuję jako młodszy kucharz w Jadalni. Młodszy kucharz nadany na zachętę, tak sądzę ponieważ aplikowałam jako pomoc. Wyróżniono mnie co jest dla mnie ogromną radością i bardzo, bardzo chciałabym podołać w tej pracy celem bycia najlepszym... jednak to nie jest praca, w której jak w domu robi się wszystko powoli popijając kawą, tam się biega, robi wiele rzeczy na raz a ja...na razie się ślizgam jak po lodzie! Sztuka kulinarna jest niesamowita, pochłania całą uwagę, skupia się na szczegółach, na odpowiedzialności i czasie, który mija nieubłaganie! Dania przygotowywane przez moich kolegów są profesjonalne, sałatka z soczewicy czy pieczonej dyni jest przepyszna, zupa z ziemniaków i cebuli Krzysia jest...nigdy bym nie powiedziała, że to zupa z dwóch warzyw! rewelacyjna w smaku :) Bułki Kacpra, których nie potrafię kulać są chrupiące i pycha a co robię tam ja? dobre pytanie! Na razie zaplatam chałki, robię kruszonkę, muffiny, kanapki, deser tiramisu, panna cottę, mus malinowy na tort, czasami wałkuję ciasto na croissanty, przygotowuję gruszki na drożdżowca, odważam mąkę na focaccię, która schodzi migiem, czasem Kacper pozwala mi ją zagnieść, zrobić dziurki i polać oliwą z oliwek ale tylko wtedy gdy sam jest zapracowany i nie wie od czego ma zacząć! Gdy ma za to luzik każde mi ciągle sprzątać! Czasem się mylę i zamiast 10 żółtek i 5 całych jaj wbijam odwrotnie, ale nadal uśmiechają się do mnie więc chyba nie jest najgorzej! Quiche który dziś ujawniam na blogu jest pracą Kacpra, który przygotowywał spody i Piotra, który robił farsz no i troszkę mam w tym swój udział bo smażyłam mięso, kroiłam, mieszałam i nakładałam :) prawda, że duży udział? A quiche jest tak dobry, że w czasie lunchu znika jak ciepłe bułki więc i Was zapraszam na spróbowanie go w Jadalni:)
Quiche z kurczakiem curry i brokułami
wg Jadalni

Składniki:
  • 1 duży filet z kurczaka 
  • ciasto francuskie gotowe ( to moja propozycja )
  • garść świeżego brokuła 
  • cebula
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 250ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz
  • curry madras w proszku
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w kawałki i podsmażyć ale tylko trochę by mięso w środku nie było surowe.
Przełożyć, odsączyć i przyprawić przyprawą curry madras.Cebulę posiekać i lekko podsmazyć na oliwie. Brokuły wrzucić do wrzątku na kilka sekund, następnie przełożyć do wody z lodem, przełożyć na ręcznik kuchenny i odsączyć z wody. Wymieszać brokuła i cebulę z kurczakiem i zalać mieszaniną śmietany i jaj.
Przełożyć do upieczonych tartinek  z ciasta francuskiego i piec 20- 25 min w temperaturze 180'
Smacznego :)

Ciasteczka z masłem orzechowym

13.1.13

Ciasteczka z masłem orzechowym

To pierwsze ciastka, które nie rozlały mi się na blasze więc dla mnie mistrzostwo świata :) ciastka delikatne, nie za duże, porcjowane przy pomocy łyżki do melona i pieczone nieco krócej niż zaleca autorka przepisu Martha Stewart. Dla fanów masła orzechowego idealne!

Ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady 
Ciastka wg Marthy Stewart


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej jasnej T650 )
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 60 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 240 g czekoladowych drobinek
Przygotowanie
W misie miksera utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem. Dodawać jajka, kolejno, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować, tylko do wymieszania.
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać drobinki czekolady.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  wykładać czubatą łyżkę masy ( nakładałam gałką do melona), w odstępach  pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13minut jeśli ciastka są większe, ja piekłam swoje 7 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Kababi

10.1.13

Kababi

Kababi to tradycyjna potrawa Gruzji, która zwana jest również jako lula - kebab i można ją jadać w różny sposób np: zawijając w cienki ławasz i jeść rękami  - to taki placek bardzo podobny do pity.
Kababi przygotowuje się z trzech różnych mięs jagnięciny, baraniny i wieprzowiny. W kuchni Kaukaskiej dominuje owoc granatu, który często wykorzystywany jest jako zamiennik octu a także do przygotowywania najprzeróżniejszych sosów czy kiełbasek w naturalnej osłonce zwanej kupatami :) fajna nazwa!

Kababi
źródło: "Kulinarny Kauka"

Składniki:
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 500g mielonej wołowiny
  • 800g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 strączek zielonej ostrej papryki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30g pasty ze śliwek tkemali
  • 1 łyżeczka mielonych suszonych nasion bazylii, mięty, oregano i kminku
  • sól
Przygotowanie:
Tklapi rozdrobnić i zalać 50-70 ml ciepłej wody
Część cebul i czosnek zmielić. Zieloną ostrą papryczkę oczyścić z nasion i drobniutko poskroić.
Wymieszać oba rodzaje mięs, dodać jajko, suszone przyprawy, czosnek z cebulą i sól ( według uznania ), pokrojoną zieloną papryczkę i pastę tklapi ( ja pominęłam ).
Całość wymieszać i formować podłużne kotlety długości 15-20 cm.
Obsmażać na patelni grillowej, przed smażeniem nadziać na drewniane szpikulce do szaszłyków. Gotowe kababi wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną zieleniną ( kolendrą i pietruszką ) oraz pestkami granatu.
Smacznego!
Croissanty moje pierwsze!

7.1.13

Croissanty moje pierwsze!

Pierwsze croissanty zaliczone mimo iż wcześniej bym się nie odważyła do nich podejść ze względu na trud ich wykonania. Okazuje się, że strach ma wielkie oczy i nie takie to trudne jak ludzie piszą chociaż wymaga dokładności, czasu, umiejętności wałkowania ciasta i odpowiedniego składania go, kiedyś zainteresowanym przedstawię jak profesjonaliści przygotowują półfrancuskie ciasto do wypieku croissatnów :) Nauczyłam się je przygotowywać ale nie na tyle fachowo by kogoś teraz tego uczyć, wałkowanie ciasta pozostawiło ślad na moich dłoniach, oby do lata było lepiej :) pewnie zastanawiacie się dlaczego, jak to możliwe by wałek robił komuś krzywdę...napiszę Wam to wszystko za 3 miesiące :)a teraz zapraszam na croissanty:)
Croissanty

Składniki: na 20sztuk
  • 33g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1kg mąki pszennej T500
  • 12g soli
  • 85ml wody
  • 500ml mleka (letniego)
  • 400g dobrego masła
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, drożdże, sól wymieszać w malakserze i dodać wodę i mleko. Wyrabiać tak długo aż klejące ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować zgrabną gładką kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt. Na środku ciasta położyć rozwałkowane masło i złożyć boki ciasta tak by przykryły masło z każdej strony. Rozwałkować delikatnie by nie utworzyły się pęcherze na prostokąt, złożyć w kopertę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Tą czynność powtarzamy cztery razy. W końcowej fazie wycinamy trójkąty, nacinamy środek podstawy i zwijamy rogala tak by nie dociskać jego środka- manewrować tylko bokami ciasta rozciągając go delikatnie.
Posmarować ułożone na blaszce rogale jajem zmieszanym z odrobiną mleka i  odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piec w temperaturze ok 180-190' przez 15 minut

5.1.13

Rozwiązanie konkursu z Big Active

Konkurs dobiegł końca ostatniego dnia starego roku a w tym roku 2013 czyli dla Was szczęśliwym ogłaszam następujących zwycięzców, których proszę o przesłanie danych adresowych do wysyłki nagrody na adres gosiaziolkowa@gmail.com

Zwycięzcami konkursu Big Active są:
  • Zielaczek za wykorzystanie energii na miłość w całym 2013 roku :)
  • Grażyna za wykorzystanie energii na ćwiczenia po świąteczne :)
  • Pyza za jej słabość do lasów i zbieranie pysznych grzybów gdzie energii trzeba wiele a termosik się przyda :)
  • Better choice za wykorzystanie energii na dwóch kierunkach studiów, gdzie umysł musi duużo pracować :)
  • Goh za energię, którą wykorzystuje dla swojego maluszka, który jest uczuleniowcem i Gosia mało co może jeść ponieważ nadal karmi więc też za jej wytrwałość! :)
  • Jola pyszna kuchnia za energię którą poświęca swoim dzieciom by nie zmarnować ani jednej chwili :)
  • Ulcik kuchnia na wzgórzu za chęć wykorzystania energii do ćwiczeń i biegów, które sobie obiecała w nowym roku- trzymam Cię za słowo i mam nadzieje, że Duża Zielona da ci kopa! :)
  • Klementynka za energię i siłę, którą wykorzystuje na przygotowanie rannego śniadania dla męża :)
  • Agnieszka Torbiak za energię spożytkowaną na buszowanie z jej chłopakami...ciekawe co takiego chce robić więcej z nie ma siły...może zielona pomoże:)
  • Renata sheyla za przekonanie się do zielonej herbaty w latynoskim rytmie - to na bank zadziałało więc mam nadzieję, że energię spożytkujesz tańcząc, tańcząc i tańcząc! :)
Wszystkim serdecznie gratuluję i dziękuję za udział i zachęcam do wypijania hektolitrów zielonej herbaty bo ona faktycznie dodaje energii :) Czekam na maile od Was z danymi adresowymi i zyczę miłego Weekendu:)
a na drogę mam śniadanie...po raz drugi!

2.1.13

a na drogę mam śniadanie...po raz drugi!

No cóż...nadszedł Nowy Rok 2013 a z nim nowe wyzwania, nowe postanowienia i praca...jak zawsze, więc trzeba mieć ze sobą odpowiednie śniadanie. Wykorzystałam mój fajny Lunchbox smash i dziś przygotowałam lekką sałatkę z wędzonym łososiem i jajem, chlebek ryżowy, banan i kubek jogurtu...myślę, że wystarczy a jak nie to umrę z głodu i nic Wam więcej nie zaproponuję :)
Moje pierwsze wykorzystanie pojemniczka możecie zobaczyć tu lub na stronie Twój Lunchbox  :)
Sałatka z wędzonym łososiem
przepis własny

Składniki:
  • duża garść kolorowej sałaty z marchewką
  • 8 plasterków wędzonego łososia
  • 1ugotowane jajko
  • odrobina natki pietruszki
  • odrobina pieprzu
  • kilka piórek czerwonej cebuli
  • 2 łyżki konserwowej kukurydzy 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek+sok z 1/2 cytryny+łyżka miodu leśnego+1łyżeczka musztardy+odrobina płatków chili ( na dresing)
  • jogurt+ banan (na deser)
  • 2 kromki chrupkiego chleba (można podać na nim sałatkę )
Przygotowanie:
W środkowej części pojemniczka umieść dużą garść sałaty, ułóż na niej kawałki wędzonego łososia, pokrojone na ćwiartki ugotowane jajo, dodaj kukurydzę,ułóż na wierzch piórka czerwonej cebuli, posyp zieloną natką i oprósz pieprzem. Połącz składniki na dresing, dobrze wymieszaj i przelej do pojemniczka na sos. Drugi pojemniczek wykorzystaj na jogurt, który zjesz na deser jako przekąskę wraz z bananem, natomiast chrupki chlebek możesz wykorzystać jako kanapkę, na której położysz elegancko swoją sałatkę  :) Wszystko będzie Ci bardzo smakować :) 

Obiad z woka Neoflam :)

1.1.13

Obiad z woka Neoflam :)

Przygotowałam dziś wspaniałe danie z nowego, pięknego woka, którego otrzymałam od firmy Neoflam, mój niestety dawno już zardzewiał, przyda się za to do czegoś innego a ten ceramiczny posłuży mi długo, długo - wiem, bo wygrałam kiedyś w konkursie patelnię ceramiczną co prawda innej firmy i idealnie się spisuje. Naczynia ceramiczne z powłoką Ecolon są bezpieczne a nawet ekologiczne więc może wkroczę w kierunek zdrowego odżywiania :) ponadto naczynia te się nie wybrzuszają i nie odkształcają podczas użytkowania jak mój stary wok :), mają różną grubość dna oraz boków co powoduje, że optymalne wykorzystanie ciepła podczas nagrzewania się naczynia.
Najważniejsze jednak dla mnie samej jest fakt, że naczynia ceramiczne nie łuszczą się, nic nie odpada podczas gdy smażę nawet na wysokim ogniu, natomiast zwykłe woki z powłoką niby teflonową są zwyczajnie oskubane i śmię wierzyć, że odpryski znalazły się w naszych daniach i brzuszkach! Podoba mi się również to, że brudnej patelni czy woka nie trzeba specjalnie jakoś szorować, nawet nie jest to wskazane. Ja zostawiam wok zalany wodą z płynem, zjadam obiad i przecieram zwyczajnie miękką stroną gąbki i tyle. Patelnie, woki, gary z tej powłoki są po prostu rewelacyjne :) a teraz zobaczcie co upichciłam! Coś co lubię najbardziej ! Grzyby, które użyłam to pochwiaki wielkopochwowe, które wyglądają jak trujące, mają kształt kulki, są miękkie i po przekrojeniu dopiero widać strukturę małego grzybka. Zbierane są jako młode grzybki jeszcze nieotwarte stąd nazwa pochwiaki, rosną w słomie ryżowej w Tajlandii i według mnie nie mają konkretnego smaku, pachną trochę jak pieczarki.
Kurczak z grzybami Straw Mushroom
mojego przepisu

Składniki:
  • 400g pochwiaków
  • 200g pieczarek 
  • 2 filety drobiowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z jednej limonki
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki Mirinu
  • pieprz cayenne 
  • odrobina chili
  • dymka lub jasna część pora
  • olej

Przygotowanie:
Mięso pokroiłam na paski, wymieszałam z mąką kukurydzianą, cukrem, czosnkiem, imbirem i sosem sojowym, odstawiłam na 30 minut. Paprykę pokroiłam w paski, pieczarki na ćwiartki i pochwiaki na plastry.
Rozgrzałam w woku olej ( ok 2 łyżek ) wrzuciłam marynowane mięso i często przewracając smażyłam do miękkości. Dodałam warzywa, grzyby, sok z limonki i Mirin dalej smażąc, doprawiłam pieprzem, chili, dodałam na końcu por, wymieszałam i podałam z jasminowym ryżem.
Smacznego :)
Paszteciki z kapustą,  grzybami i żurawiną

26.12.12

Paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną

Bardzo dobre paszteciki- polecam szczególnie do barszczu, ponieważ ciekawie się komponują kwaśne i słodkie smaki. Z podanego przepisu wyszło mi 20 sztuk pasztecików, dla nas wystarczająca ilość, ale możecie zrobić z całej porcji wtedy wyjdzie aż 40szt:) z ciasta można wykonać też pyszne drożdżówki, będą idealne!

Paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną
zainspirowała mnie Asia

Składniki na ciasto: z tego przepisu- klik 
  • 2 żółtka (w temperaturze pokojowej)
• 50 g miękkiego  masła
• 17 g świeżych drożdży
• 1/2 łyżki cukru
• 125 ml  ciepłego (ale nie gorącego) mleka
• 180 g mąki tortowej
• 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz: klik   
+ 1/2 szklanki namoczonej, odciśniętej z wody żurawiny

Przygotowanie:

Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.
W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).
Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk.  Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki.
Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Można nie wykorzystywać całego nadzienia, jeśli chcemy aby było więcej ciasta.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż, następnie pokroić nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawić ciasto na blaszce. Posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypać kminkiem, czarnuszką, sezamem lub siemieniem lnianym. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Pokroić dopiero po ostudzeniu ( ja pokroiłam od razu i ułożyłam paszteciki blisko siebie na blaszce, po wyrośnięciu złączyły się i odrywałam je po upieczeniu jak buchty! )
Smacznego :)

Makowiec zawijany

25.12.12

Makowiec zawijany

Chciałam się dzisiaj rozpisać ale uznałam jednak, że zaczekam z tym tak długo aż nie będę pewna więc tylko zapraszam na pyszny makowiec bo faktycznie jest pyszny tak jak pisała Dorota i co bardzo ważne świetnie się wyrabia ciasto do tego makowca, super się wałkuję i lekko zwija - polecam szczególnie nowicjuszom :) 
Makowiec zawijany
z przepisu Doroty klik
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
  • lukier
  • trochę maku do dekoracji
  • pergamin/papier do pieczenia
  • olej
Wykonanie ciasta drożdżowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykonanie masy makowej
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Pierogi z kapustą i grzybami

24.12.12

Pierogi z kapustą i grzybami

Najserdeczniejsze życzenia, Cudownych Świąt Bożego Narodzenia, Rodzinnego ciepła i wielkiej radości, Pod żywą choinką zaś dużo prezentów, A w Waszych pięknych duszach, wiele sentymentów. Świąt dających radość i odpoczynek, oraz nadzieję na Nowy Rok, żeby był jeszcze lepszy niż ten, co właśnie mija. Dziękuję Wam za wszystkie chwile spędzone razem w tym roku, za to, że tu zaglądacie i dajecie mi motywację by dalej tworzyć :) Wesołych Świąt Wam życzę !
Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto: klik

Farsz: mojego przepisu
  • 200g kiszonej kapusty
  • 200g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżka do cebuli
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zamoczyć na całą noc, następnie gotować je 20 minut. Dodać pokrojoną kapustę, oliwę z oliwek i gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć z łyżką oliwy na złoto, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem i ostudzić. Z ciasta wykrawać kółka, nałożyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem i zlepić brzegi w falbankę. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oliwy, wkładamy pierogi na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. Pierogi podajemy z cebulką lub karmelizowanym porem.
Smacznego:)

Mini torciki Schwarzwaldzkie

23.12.12

Mini torciki Schwarzwaldzkie

Uwielbiam takie małe cudeńka, czekoladowe, z wiśniami w spirytusie i bitą śmietaną! Taki torcik na jeden kęs to dobre rozwiązanie gdy nie chcemy za wiele zjeść :) jest pyszny więc go polecam!
Mini torciki Schwarzwaldzkie
mojego przepisu

Składniki na ciasto: na 6 szt
  • 2 jaja
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady ( użyłam 60% )
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
 Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z cukrem. Do żółtek dodać ocet oraz sodę ( uwaga wytwarza się piana i żółtka pęcznieją ). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Do żółtek dodać ubite białka i delikatnie przemieszać, powolutku dosypywać mąkę wymieszaną wcześniej z kakao, na końcu dodać czekoladę. Przełożyć ciasto do foremki muffinowej i piec w temperaturze 180' przez około 20 minut lub do suchego patyczka.

Składniki na nadzienie:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 słoiczka konfitury z wiśni
  • 1 słoiczek 200g wiśni w spirytusie
  • odrobina czekolady startej do dekoracji
  • 6  kandyzowanych wiśni w syropie
Upieczone, ostudzone blaty pod mini torciki przekroić na pół by otrzymać spód pod torcik.
Każdy z nich nasączyć spirytusem z wiśni, nałożyć po łyżeczce konfitury wiśniowej oraz wiśni w spirytusie tyle ile się nam zmieści na jednym blacie ( u mnie 6 szt ) 
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wymieszać ponownie. Żelatynę roztopić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać do śmietanki. Położyć na każdym torciku po dużej łyżce śmietany, następnie resztę pozostałego ciasta z blatów pokruszyć na wierzch śmietany, ułożyć kolejną warstwę wiśni ( tym razem mniej ) i posypać startą czekoladą. Na koniec wcisnąć po jednej kandyzowanej wisience i włożyć na godzinę do lodówki.
Smacznego :)
Śledzie prowansalskie - idealne!

20.12.12

Śledzie prowansalskie - idealne!

Te śledzie są po prostu pyszne, może dlatego że uwielbiam karczochy, suszone pomidory i oliwki.
Z ręką na sercu mogę je polecić tym, którzy lubią to co ja...Rafał niestety ich jeść nie będzie bo zawierają wszystko czego on nie znosi więc mały słoiczek dla samej mnie :)
Śledzie prowansalskie
przepis własny

Składniki:
  • 250g śledzi matiasów ( użyłam w oleju )
  • karczochy w oleju i ziołach ( według uznania )
  • 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego
  • 1 łyżka zielonych pokrojonych oliwek
  • 3 pomidory suszone w oleju pokrojone na drobno
  • 1/2 czerwonej papryczki chili drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
  • 1/2 cebuli poszatkowanej
  • 1 łyżka oliwy + 2 łyżki octu + 1 łyżeczka cukru ( do zalewy )
  • odrobina suszonych ziół prowansalskich
 Przygotowanie:
Śledzie należy umyć lub wymoczyć jak kto woli - u mnie nie było takiej potrzeby ponieważ używałam solonych śledzi w oleju.
Składniki zalewy zagotuj w małym garnku i zostaw do ostygnięcia.
Dno słoja wyłóż cebulą, następnie kawałkami śledzia, przykryj pokrojonymi składnikami ( wszystkiego po trochu ) i znowu połóż cebulę, śledzie itd do wykończenia składników. Na koniec posyp odrobiną ziół prowansalskich i zalej zalewą  pozostawiając na co najmniej 2 dni w lodówce.
Smacznego :)


Konkurs z Big Active

20.12.12

Konkurs z Big Active


Wspólnie z marką BigActive zapraszam na konkurs Dużej Zielonej dzięki, której będzie nam się chciało więcej i więcej i coraz więcej bo... Duża Zielona została stworzona dla osób kreatywnych, dla osób którzy nie lubią stać w miejscu, dla osób poszukujących nowych doznań, smaków i przygód czyli dla Nas bo przecież jesteśmy kulinarni, potrzebujemy ciągle nowych doznań i poszukujemy smaków, które łapczywie tworzymy we własnych kuchniach a do tego czego nam trzeba? ...Dużej Zielonej, która po wypiciu jednego łyka będzie kusić drugim, po kolejnym w naszej głowie zbierze się nowy pomysł a po kolejnym otworzymy upragnioną restaurację...oby tak było bo od dziś zaczynam pić Dużą Zieloną bo Duża Zielona może więcej!
Marka BigActive cechuje się naturalnością i różnorodnością. Jest wyjątkowa więc każdy z nas znajdzie w herbatach swój własny, wymarzony, indywidualny smak.
Do wygrania moi drodzy jest aż 10 zestawów herbat marki BicActive, na jesienno zimowe wieczory jak znalazł więc zaczynamy! Co należy zrobić?
  • Pod tym postem odpowiedzieć na pytanie:
 W jaki sposób chcielibyście spożytkować energię, którą daje Wam zielona herbata 
  • Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku  oraz strony  BigActive
  • Konkurs trwa od dzisiaj tz 20.12 - 31.12 br, czyli pełne 12 dni więc macie mnóstwo czasu :)
  • Zwycięzców wybiorę i ogłoszę wyniki w pierwszym tygodniu Nowego Roku 2013 
  • Konkurs odbywa się na terenie naszego kraju, mogą wziąć w nim udział wszyscy, nawet osoby nie posiadające blogu 
  • Nagrody zostaną przesłane do zwycięzców po podaniu dokładnych danych adresowych
Pokażcie jak inspiruje Was zielona herbata! Powodzenia :)



 










INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji