z przepisu Doroty klik
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
-
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
-
180 ml letniego mleka
-
150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
-
6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
-
45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
-
6 łyżek cukru
-
1,5 łyżki oleju
-
pół łyżeczki soli
-
1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
-
1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
-
500 g maku
-
250 g cukru
-
100 g rodzynków
-
50 g orzechów włoskich, posiekanych
-
1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
-
olejek migdałowy do smaku
-
cynamon do smaku
-
1 łyżka miękkiej margaryny
-
kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
-
lukier
-
trochę maku do dekoracji
-
pergamin/papier do pieczenia
-
olej
Wykonanie ciasta drożdżowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykonanie masy makowej
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też zawijany :)
widziałam :)
UsuńPrzed wyłożeniem masy makowej proszę posmarować ciasto białkiem , nie będzie tzw. dudy ( między ciastem a nadzieniem) - sprawdzone polecam !
Usuńnie żałowałaś masy makowej ;))
OdpowiedzUsuńw sumie nie:) ale rzeczywiście można zrobić z mniejszej ilości maku:)
Usuńpięknie zrolowany :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, starałam się :)
UsuńMmm, ile maku! Pycha!
OdpowiedzUsuńpyszny jest- polecam szczerze!
Usuńwygląda.. pięknie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam świątecznie :]
Dziękuję kochana młoda kuchareczko i również pozdrawiam świątecznie:)
Usuńwygląda rewelacyjnie, super stylizacja.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńDziękuję pięknie i oczywiście również zyczę pięknych świąt i najwspanialszego Nowego Roku 2013 :)
OdpowiedzUsuńwow, fantastycznie wygląda! tak duużo maku, super ..
OdpowiedzUsuńpolecam upiec, jest super dobry!
UsuńPysznie napakowany! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa do moich makowców też daję dużo maku :)
OdpowiedzUsuńjedno malutkie pytanko…. co masz na mysli piszac, zostawic 3 cm.? nie rozumiem czy te trzy cm powinny wystawac za ciasto?
OdpowiedzUsuńdziekuje za odp.
p.s ile czasu trzeba piec i w jakiej temp? Wesolych swiat
OdpowiedzUsuńNajlepszy makowiec jaki zrobiłam, ciasto jest odlotowe, mięciutkie nawet na drugi dzień, dziękuje za przepis, zapisuje do ulubionych ��
OdpowiedzUsuńW jakiej piec temperaturze i jaki czas? Pilne!!!
OdpowiedzUsuńfajny przepis
OdpowiedzUsuń