22.1.13

Potato onion soup - pyszna!

Zupa z dwóch warzyw, mało wymagająca i bardzo smaczna. Nie spodziewałam się jej smaku
więc byłam pod wrażeniem. Zupy są świetnym daniem na zimowe chłodne dni, doskonała alternatywa dla ciepłego posiłku a ja przecież zupy uwielbiam! Czego więcej można chcieć gdy ma się w zanadrzu taką zupę! Zachęcam do ugotowania duuużego garnka by później móc sobie tylko podgrzewać :) czyli zupa na tydzień jak u mamy hihi

Potato onion soup
przepis Krzysia

Składniki:
  • 500g ziemniaków
  • 3 duże cebule
  • oliwa z oliwek
  • 200ml śmietanki 18%
  • 700ml bulionu warzywnego lub wody
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina tymianku
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić w garnku, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej smażyć przez około 10 minut ciągle mieszając. Zalać bulionem lub wodą i gotować aż ziemniaki zmiękną, następnie zmiksować blenderem na krem, przecedzić przez sito, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać i przelać do miseczek, wierzch polać łyżeczką oliwy z oliwek i oprószyć świeżym tymiankiem.
Smacznego! 

31 komentarzy:

  1. Miseczka gorącej zupy przy takiej aurze to super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest idealna i znalazło się dla niej miejsce w moim jadłospisie:)

      Usuń
  2. Ciekawa propozycja :). Ja właśnie zrobiłam sobie przerwę w pracy i zajadam żurek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, to coś dla mnie-wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam Grażyna bo jest super w smaku...niby nic a tak wiele!

      Usuń
  4. zaczynam ostatnio doceniać różnorodność zup i ich ogrzewającą moc.szczególnie takich ziemniaczanych, sycących.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe połączenie, bardzo mi się podoba.

    lubię zupy z dodatkiem ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też jestem fanką ziemniaczanych zupek:) muszę sobie taka przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miska rozgrzewającej, sycącej zupy jest tym czego nam trzeba w zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa o tej porze roku to najlepsze co może się przydarzyć.
    jeszcze trochę śniegu spadanie, to od ich jedzenia totalnie będę rozgrzana, jakkolwiek to brzmi i odchudzona... oczywiście od wiosłowania szypą - odgarnianie śniegu ! :)


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiedziałam, że śnieg odgarniasz ;) może tym razem ja podrzucę herbatkę, kawę czy zupkę:))

      Usuń
  9. U Ciebie to co jedno to lepsze :) Piękne kleksy oliwy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oeh, it looks nice to eten! :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Może moje pytanie wyda się głupie, ale w składnikach podałaś śmietanę, a w przepisie już jej brak. Możesz podpowiedzieć, w którym miejscu dodajemy śmietanę ?

    OdpowiedzUsuń
  12. taka piękna zupa musi być pyszna, nie ma innej opcji - a dodatkowo prosta w przygotowaniu - to coś dla mnie :) pozdrawiam
    aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta zupa jest wykonalna nawet przez dziecko a bardzo przy okazji smaczna, polecam gorąco:)

      Usuń
  13. Też chciałam zapytać o śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zmiksowaniu dodajemy śmietanę, odstawiamy by jej nie gotować i przelewamy do miseczek dekorując odrobiną oliwy :) Mam nadzieje, że wszystko jasne :))

      Usuń
  14. Hej, właśnie ugotowałam twoją zupkę, dodałam tylko dwa ząbki czosnku - mega dobra! Niby taka prosta a jaka smaczne. Pozdrawiam Malwina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji