6.1.14

Gofry belgijskie

To mnie naszło na gofry w środku zimy ale tak pięknie wyglądały na przeglądanych stronach, że nie wytrzymałam. Śmietana jak widać się nie ubiła jak trzeba ale się zjadło.. co tam!  u mnie jako dodatek papaja w syropie ( z puszki )
Gofry belgijskie
z tej strony klik

Składniki:
  • 750g mąki pszennej
  • 270g letniego mleka
  • 7g drożdży
  • szczypta soli
  • 400g masła
  • 3 całe jaja + 2 żółtka (białka ubijamy na sztywno)
  • 1 cukier waniliowy
  • 500g belgijskiego cukru perłowego (ja nie miałam użyłam zwykłego)

Drożdże rozmieszać w letnim mleku dodając szczyptę cukru i 2 łyżki mąki. Resztę mąki zmieszać z cukrem wanilinowym, solą. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, wlać do suchych składników, wlać żółtka i rozpuszczone masło. Dobrze wyrobić. Zostawić na ok. ½ godziny.
Na koniec wsypać cukier perłowy. Wymieszać , znów odstawić na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
Na rozgrzaną gofrownicę, na środek nakładać porcje tak aby gofry nie były kwadratowe. Piec około 4 minut.

8 komentarzy:

  1. Papaja z puszki ? Gdzie kupiłaś takie cudo ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze tak długo leżała w szafce że w końcu po nią sięgnęłam ale gdzie kupilam nie pamiętam. ..firmy tao tao w każdym razie.

      Usuń
  2. Egzotyka zimową porą :) nie widziałam nigdzie puszkowanej papai, a szkoda, bo do takich gofrów pasuje idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Goferki prezentują się fantastycznie, tylko lekko niepokoi mnie taka ilość masła (2 kostki!!!) i jajek, w stosunku do wagi mąki. Ile gofrów (mniej więcej) wychodzi z podanych w przepisie proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  4. No no...niezla fotka :) Porywam jednego gofra! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo :) Będę szukać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mała uwaga: wg przepisu Madame Edit drożdży powinno być 21g

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji