23.12.12

Mini torciki Schwarzwaldzkie

Uwielbiam takie małe cudeńka, czekoladowe, z wiśniami w spirytusie i bitą śmietaną! Taki torcik na jeden kęs to dobre rozwiązanie gdy nie chcemy za wiele zjeść :) jest pyszny więc go polecam!
Mini torciki Schwarzwaldzkie
mojego przepisu

Składniki na ciasto: na 6 szt
  • 2 jaja
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady ( użyłam 60% )
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
 Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z cukrem. Do żółtek dodać ocet oraz sodę ( uwaga wytwarza się piana i żółtka pęcznieją ). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Do żółtek dodać ubite białka i delikatnie przemieszać, powolutku dosypywać mąkę wymieszaną wcześniej z kakao, na końcu dodać czekoladę. Przełożyć ciasto do foremki muffinowej i piec w temperaturze 180' przez około 20 minut lub do suchego patyczka.

Składniki na nadzienie:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 słoiczka konfitury z wiśni
  • 1 słoiczek 200g wiśni w spirytusie
  • odrobina czekolady startej do dekoracji
  • 6  kandyzowanych wiśni w syropie
Upieczone, ostudzone blaty pod mini torciki przekroić na pół by otrzymać spód pod torcik.
Każdy z nich nasączyć spirytusem z wiśni, nałożyć po łyżeczce konfitury wiśniowej oraz wiśni w spirytusie tyle ile się nam zmieści na jednym blacie ( u mnie 6 szt ) 
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wymieszać ponownie. Żelatynę roztopić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać do śmietanki. Położyć na każdym torciku po dużej łyżce śmietany, następnie resztę pozostałego ciasta z blatów pokruszyć na wierzch śmietany, ułożyć kolejną warstwę wiśni ( tym razem mniej ) i posypać startą czekoladą. Na koniec wcisnąć po jednej kandyzowanej wisience i włożyć na godzinę do lodówki.
Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. cudowne! Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem czy to że są małe powstrzymałoby mnie przed zjedzeniem większej ilości bo wyglądają bosko :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne!
    Cudownych świąt Ci życzę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, są perfekcyjne i cudowne!
    chcę Ci życzyć ciepłych, radosnych świąt w gronie tych, których kochasz. Szczęścia i radości oraz magii w ten cudowny czas.
    Pozdrawiam Cię świątecznie. Zdrowych Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne:)
    Wesołych świąt Małgosiu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cudowne :) Na pewno smakują niebiańsko, i powstrzymują (na jakis czas) przed zjedzeniem wielkiego kawałka :D

    Życzę Ci wesołych, zdrowych i spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższych :) Niech będą takie, jakimi je sobie wymarzyłaś.

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe smakołyki:)

    Radosnych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  9. prezentują się super! moja mama posiada wiśnie w spirytusie, podrzuce jej Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój ulubiony tort to własnie tort szwarcwaldzki. Te mini torciki muszą być obłędnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pełnia natury -perfekcja doskonałości-A ta wisienka - Takie cuda w cukierni ?
    Toż klienci bili by się o nie -smak zniewalający - Kto ma talent -czyni cuda -Warto wydobywać z serca -najwartościowsze cechy -umiejętności kulinarnych -cukierniczych-

    OdpowiedzUsuń
  12. Sypiące się z nieba -
    z mocą lawiny-z mocą wodospadu
    iskierki gwiazd Niech Pani przypominają
    (niech zdumiewają -pobudzają wyobraźnię )
    Proszę pomyśleć co nastąpi z chwilą wybicia
    na zegarze północy - Niech
    pozostanie wszystko co
    było miłe -radosne-doskonałe

    Radosnego oczekiwania-radosnego przygotowania
    do magicznej chwili
    Jaka nastąpi o północy
    31 grudnia na 1 stycznia 2014 już roku
    życzę serce przepełnionego
    szczęściem- życzę aby nawet
    okruchy cierni nie
    raniły Pani stóp -
    czyli Pani serca-
    Szczęśliwego Nowego Roku!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji