Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto: klik
Farsz: mojego przepisu
- 200g kiszonej kapusty
- 200g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżka do cebuli
- sól, pieprz
Grzyby zamoczyć na całą noc, następnie gotować je 20 minut. Dodać pokrojoną kapustę, oliwę z oliwek i gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć z łyżką oliwy na złoto, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem i ostudzić. Z ciasta wykrawać kółka, nałożyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem i zlepić brzegi w falbankę. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oliwy, wkładamy pierogi na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. Pierogi podajemy z cebulką lub karmelizowanym porem.
Smacznego:)
Małgosiu, bardzo Ci dziękuję za życzenia. Tobie również życzę cudownych i pysznych Święt pełnych miłości i świętego spokoju ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)święty spokój już mam dzisiaj...siedzę sobie, siedzę :)
UsuńMałgosiu,
OdpowiedzUsuńpiękne pierogi! Z takimi okrągłymi jeszcze się nigdy nie spotkałam.
A z okazji Świąt życzę Ci szklanki zdrowia, garści życzliwości, pół kilo miłości oraz mnóstwa rodzinnej atmosfery.
Pozdrawiam serdecznie i bardzo świątecznie,
E.
Edytko dziękuję pięknie :)
UsuńSmacznych i spokojnych świąt!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję
UsuńPogodnych i radosnych Świąt!
OdpowiedzUsuńNajwspanialszych, magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!
OdpowiedzUsuńSmacznych i rodzinnych świąt!
OdpowiedzUsuńŚlicznie zawinięte te pierożki. Zdrowych, pogodnych Świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i również życzę:)
UsuńAle jak pięknie poklejone! Ja tak nie umiem. ale za takimi pierogami nie przepadam... najlepsze ruskie :)
OdpowiedzUsuńa ja ruskich nie jadłam:)
Usuńśliczne te pierożki! miałaś mnie nauczyć robić te falbanki!:))) wesołych świąt dla Was!:))
OdpowiedzUsuńJeszcze Cię nauczę..miałaś wpaść przed świętami i nie przyjechałaś to jak miałam Cię nauczyć?
UsuńPrzepiękne pierogi, nie widziałam nigdy tak zwijanych! Mają coś w sobie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i Wesołych Świąt ;)
one są jak wianki:)
UsuńPiękne są te falbankowane pierogi, ja robiłam je w tym roku pierwszy raz, Twoje kształtne wyjątkowo i niewątpliwie pyszne z klasycznym, lubianym przez wszystkich farszem. u mnie w roli nadzienia czerwona kapucha w kontrowersyjnej odsłonie ale także udanej. Fantastycznego Sylwestra Ci życzę i cudownego Nowego Roku!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę wspaniałego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku:)
Usuń
OdpowiedzUsuńNietypowe lecz piękne :-)