24.12.12

Pierogi z kapustą i grzybami

Najserdeczniejsze życzenia, Cudownych Świąt Bożego Narodzenia, Rodzinnego ciepła i wielkiej radości, Pod żywą choinką zaś dużo prezentów, A w Waszych pięknych duszach, wiele sentymentów. Świąt dających radość i odpoczynek, oraz nadzieję na Nowy Rok, żeby był jeszcze lepszy niż ten, co właśnie mija. Dziękuję Wam za wszystkie chwile spędzone razem w tym roku, za to, że tu zaglądacie i dajecie mi motywację by dalej tworzyć :) Wesołych Świąt Wam życzę !
Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto: klik

Farsz: mojego przepisu
  • 200g kiszonej kapusty
  • 200g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżka do cebuli
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zamoczyć na całą noc, następnie gotować je 20 minut. Dodać pokrojoną kapustę, oliwę z oliwek i gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć z łyżką oliwy na złoto, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem i ostudzić. Z ciasta wykrawać kółka, nałożyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem i zlepić brzegi w falbankę. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oliwy, wkładamy pierogi na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. Pierogi podajemy z cebulką lub karmelizowanym porem.
Smacznego:)

20 komentarzy:

  1. Małgosiu, bardzo Ci dziękuję za życzenia. Tobie również życzę cudownych i pysznych Święt pełnych miłości i świętego spokoju ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)święty spokój już mam dzisiaj...siedzę sobie, siedzę :)

      Usuń
  2. Małgosiu,

    piękne pierogi! Z takimi okrągłymi jeszcze się nigdy nie spotkałam.

    A z okazji Świąt życzę Ci szklanki zdrowia, garści życzliwości, pół kilo miłości oraz mnóstwa rodzinnej atmosfery.

    Pozdrawiam serdecznie i bardzo świątecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najwspanialszych, magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!


    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznych i rodzinnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie zawinięte te pierożki. Zdrowych, pogodnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale jak pięknie poklejone! Ja tak nie umiem. ale za takimi pierogami nie przepadam... najlepsze ruskie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne te pierożki! miałaś mnie nauczyć robić te falbanki!:))) wesołych świąt dla Was!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze Cię nauczę..miałaś wpaść przed świętami i nie przyjechałaś to jak miałam Cię nauczyć?

      Usuń
  8. Przepiękne pierogi, nie widziałam nigdy tak zwijanych! Mają coś w sobie ;)
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne są te falbankowane pierogi, ja robiłam je w tym roku pierwszy raz, Twoje kształtne wyjątkowo i niewątpliwie pyszne z klasycznym, lubianym przez wszystkich farszem. u mnie w roli nadzienia czerwona kapucha w kontrowersyjnej odsłonie ale także udanej. Fantastycznego Sylwestra Ci życzę i cudownego Nowego Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę wspaniałego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji