19.1.13

Quiche z kurczakiem curry i brokułami

Nie chwaliłam się na blogu nową pracą i miałam zamiar dopiero po 3 miesiącach próbnych ale uznałam, że jeśli już to już więc oficjalnie piszę, że pracuję jako młodszy kucharz w Jadalni. Młodszy kucharz nadany na zachętę, tak sądzę ponieważ aplikowałam jako pomoc. Wyróżniono mnie co jest dla mnie ogromną radością i bardzo, bardzo chciałabym podołać w tej pracy celem bycia najlepszym... jednak to nie jest praca, w której jak w domu robi się wszystko powoli popijając kawą, tam się biega, robi wiele rzeczy na raz a ja...na razie się ślizgam jak po lodzie! Sztuka kulinarna jest niesamowita, pochłania całą uwagę, skupia się na szczegółach, na odpowiedzialności i czasie, który mija nieubłaganie! Dania przygotowywane przez moich kolegów są profesjonalne, sałatka z soczewicy czy pieczonej dyni jest przepyszna, zupa z ziemniaków i cebuli Krzysia jest...nigdy bym nie powiedziała, że to zupa z dwóch warzyw! rewelacyjna w smaku :) Bułki Kacpra, których nie potrafię kulać są chrupiące i pycha a co robię tam ja? dobre pytanie! Na razie zaplatam chałki, robię kruszonkę, muffiny, kanapki, deser tiramisu, panna cottę, mus malinowy na tort, czasami wałkuję ciasto na croissanty, przygotowuję gruszki na drożdżowca, odważam mąkę na focaccię, która schodzi migiem, czasem Kacper pozwala mi ją zagnieść, zrobić dziurki i polać oliwą z oliwek ale tylko wtedy gdy sam jest zapracowany i nie wie od czego ma zacząć! Gdy ma za to luzik każde mi ciągle sprzątać! Czasem się mylę i zamiast 10 żółtek i 5 całych jaj wbijam odwrotnie, ale nadal uśmiechają się do mnie więc chyba nie jest najgorzej! Quiche który dziś ujawniam na blogu jest pracą Kacpra, który przygotowywał spody i Piotra, który robił farsz no i troszkę mam w tym swój udział bo smażyłam mięso, kroiłam, mieszałam i nakładałam :) prawda, że duży udział? A quiche jest tak dobry, że w czasie lunchu znika jak ciepłe bułki więc i Was zapraszam na spróbowanie go w Jadalni:)
Quiche z kurczakiem curry i brokułami
wg Jadalni

Składniki:
  • 1 duży filet z kurczaka 
  • ciasto francuskie gotowe ( to moja propozycja )
  • garść świeżego brokuła 
  • cebula
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 250ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz
  • curry madras w proszku
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w kawałki i podsmażyć ale tylko trochę by mięso w środku nie było surowe.
Przełożyć, odsączyć i przyprawić przyprawą curry madras.Cebulę posiekać i lekko podsmazyć na oliwie. Brokuły wrzucić do wrzątku na kilka sekund, następnie przełożyć do wody z lodem, przełożyć na ręcznik kuchenny i odsączyć z wody. Wymieszać brokuła i cebulę z kurczakiem i zalać mieszaniną śmietany i jaj.
Przełożyć do upieczonych tartinek  z ciasta francuskiego i piec 20- 25 min w temperaturze 180'
Smacznego :)

30 komentarzy:

  1. To chyba będzie przepis na którym przetestuję nową formę na tartę ;) Piękne danie. I gratuluję po raz kolejny pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za gratulacje dziękuję a quiche warto spróbować bo serio pyszne!

      Usuń
  2. Gosiu, gratuluję!!! Też czasem mi się marzy tak rzucić to wszystko w cholerę i zajęcie się tym, co kocham. Trzymam kciuki za rozwój, mam nadzieję, że kiedyś zagoszczę w restauracji, gdzie będziesz szefem kuchni :).
    Póki co w marcu na chwilkę będę w Poznaniu to odwiedzę Jadalnię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wpadniesz...to zapukaj chociaż przez szybkę jak wlecisz:)

      Usuń
  3. Quiche pyszny!
    To rodzaj tarty,który lubię najbardziej.

    Gratuluję Ci funkcji młodszego kucharza i trzymam kciuki.
    Oby Twoja pasja nie zaplatała się w pośpiechu restauracyjnego gotowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymaj kciuki bo z pewnością się przydadzą! Moja pasja trwa, może jedynie będzie mniej czasu na bloga ale mam nadzieje, że wszystko fajnie się unormuję i będzie jak dawniej!

      Usuń
  4. Gosiu, cieszę się bardzo, że jesteś zadowolona z pracy i wróżę Ci stanowisko szefa , może nie od razu ! Super, że poznali się na Twoim talencie, że możesz się rozwijać !
    A do Jadalni na pewno zajrzę !
    Na quiche czaję się od dawna, może zrobię teraz w ferie, jak nas jest mniej w domu i starczy dla wszystkich moich żarłoczków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Quiche zrób bo pyszny, do Jadalni zajrzyj i zapukaj mi w szybę :) co do talentu to nie jestem pewna czy ktoś w ogóle uważa tam, że go mam ale uczę się więc pewnie będę wielkim talentem hehe:)

      Usuń
  5. Ślinka mi cieknie ;)) Chyba się do Ciebie wproszę na to danie ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Już Konfucjusz mówił: "wybierz sobie zawód, który lubisz, a całe życie nie będziesz musiał pracować". Oby Ci się sprawdziło :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też bym chciała! pogadamy za 3 mc jeśli mnie nie wywalą :)

      Usuń
  7. Ale piękny rustykalny wypiek... pewnie też smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda mi to na baaardzo pyszne drugie śniadanie. Bardzo zimowe i sycące. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo sycące drugie śniadanie:)i ja pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Gratulacje!!! Marzy mi się taki skok w nieznane, rzucić moją nudną pracę i połączyć pasję z pracą zarobkową. Nie znam do końca Twojej historii i nie wiem czy Twoja nowa praca wiąże się ze zmianą dotychczasowego sposobu życia, ale i tak zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rozpędu zapomniałam dodać, że tarta pyszna, a zdjęcie..po prostu mistrzostwo :)

      Usuń
    2. To długa historia...skok w nieznane to ciężka praca ale niezwykle przyjemna bynajmniej dla mnie...moja nowa praca, mam nadzieje, że na dłużej niż 3 mc jak w umowie wstępnej wiąże się ze zmianą dotychczasowego sposobu życia. Skończyłam pedagogikę a pracowałam w handlu, który jest obrzydliwie nudny!

      Usuń
    3. W taki razie życzę powodzenia "na nowej drodze życia" :)

      Usuń
  10. pysznie się prezentuje :) zazdroszczę poznawania profesjonalnej kuchni i nowych trików :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratulacje! Muszę Cię kiedyś odwiedzić :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda nieziemsko przepysznie , ale ... najbardziej mnie intryguje przepis na ciasto , w którym jest to nadzienie ;)
    Ono jest tu dla mnie tym kluczowym składnikiem - gotowe francuskie to już nie to ...

    OdpowiedzUsuń
  13. w takiej wersji kurczaka w curry jeszcze nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy jak wyloze blaszke do tarty ciastem francuskim to najpierw podpiec samo ciasto? Dopiero potem wylac śmietanę i znow zapiec?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy można podawać go na zimno?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji