Naleśniki z tysiącem dziur
źródło: "Naleśniki" Martine Lizambard
Składniki:
- 2 jaja
- 125ml letniego mleka
- 200g semoliny
- 250g mąki pszennej
- 30g drożdży
- 1/2 l wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 50g masłą
- 200ml miodu płynnego
Rozrabiamy drożdże w letniej wodzie i odstawiamy do wygarowania.
W dużym naczyniu mieszamy mąki z solą, robimy wgłębienie, ubijamy jaja z mlekiem i wlewamy do wgłębienia. Następnie dodajemy drożdże, mieszamy i dodajemy stopniowo wodę by otrzymać jednolite ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Pieczemy na beztłuszczowej patelni tylko po jednej stronie do czasu aż na powierzchni pojawią się liczne dziurki. Polewamy stopionym masłem zmieszanym z miodem bezpośrednio przed podaniem.
Ja dodałam do ciasta startą skórkę z limonki i posypałam nią również wierzch naleśników przed podaniem ale są również pyszne z dżemem porzeczkowym :)
Smacznego :)
Drożdżowe kiedyś robiłam, ale inne ..a Twoje wyglądają pysznie..zwłaszcza te dziury,,muszę zrobić..
OdpowiedzUsuńja pierwszy raz i jestem zachwycona bo nie wysychają:)
UsuńWyglądają cudownie, koniecznie muszę zrobić :) Poświęcę te 2h :D
OdpowiedzUsuńsą świetne, polecam!
Usuńjakie podziurawione! jak se szwajcarski :p
OdpowiedzUsuńgdy je robiłam nie byłam pewna czy te dziury wyjdą ale jak widać wyszły mega piękne:)
Usuńale świetne:) dziurawe jak ser żółty:)
OdpowiedzUsuńdokładnie i polecam je wypróbowac bo są delikatniejsze niż zwykłe i nie wysychają!
UsuńAle śliczne :)
OdpowiedzUsuńdzięki Grażka:)
UsuńObłędne ;d
OdpowiedzUsuńdziękuję !
Usuńbardzo interesujący przepis, dziurawych naleśników jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńmożesz spokojnie go zrobić, jak nie wytrwasz czasu oczekiwania na ciasto to nic się nie stanie bo dziury i tak wyjdą :)
Usuńdrożdżowe naleśniki? bardzo ciekawy pomysł:))) zjadam oczami twoje naleśniory:)
OdpowiedzUsuńzjadaj Gosia:) przepis fajny i polecam wypróbowac jak tylko będziesz już wszystko jadła :)
UsuńCzy to się uda jesli uzyje tylko zwyklych drozdzy instant?
OdpowiedzUsuńpolecam
OdpowiedzUsuń