26.1.13

Jambalaya z dynią i krewetkami

Od dawna chodziły za mną krewetki, w pracy kuszą dyniowymi smakami...risotto, makaron, krem- risotto obłędnie dobre ale dziś postanowiłam ugotować sobie danie jednogarnkowe więc obyło się bez zbędnego wysiłku a danie po prostu przepyszne...czego chcieć więcej? chyba tylko snu:)
Jambalaya z dynią i krewetkami
przepis własny

Składniki:
  • 150g krewetek
  • 100g ryżu ( użyłam firmy Kupiec )                                             
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250g pomidorów krojonych
  • 150g dyni
  • 100ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • garść szczypiorku
  • kilka listków zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać w garnku oliwę z oliwek, wrzucić czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, dodać kawałki pokrojonej dyni oraz krewetki. Dusić przez chwilę, następnie dodać pomidory i bulion, doprawić solą, pieprzem oraz chili, gotować przez dobre 10 minut, po tym czasie wsypać ryż i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowaną potrawę przełożyć do miseczek, posypać wierzch szczypiorkiem pokrojonym ukośnie i listkami pietruszki.
Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. absolutnie przepiękne zdjęcia, aż chce się wypróbować wszystkie Twoje przepisy na raz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, super smaki i kolory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo szybkie, proste danie...możesz wypróbować jeśli lubisz krewetki :)

      Usuń
  3. Ależ kolory na tym talerzu. Aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smakowite zdjęcia. Przepyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. czym można by było zastąpić dynię?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji