Jambalaya z dynią i krewetkami
przepis własny
Składniki:
- 150g krewetek
- 100g ryżu ( użyłam firmy Kupiec )
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250g pomidorów krojonych
- 150g dyni
- 100ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- łyżeczka płatków chili
- 2 ząbki czosnku
- garść szczypiorku
- kilka listków zielonej pietruszki
Rozgrzać w garnku oliwę z oliwek, wrzucić czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, dodać kawałki pokrojonej dyni oraz krewetki. Dusić przez chwilę, następnie dodać pomidory i bulion, doprawić solą, pieprzem oraz chili, gotować przez dobre 10 minut, po tym czasie wsypać ryż i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowaną potrawę przełożyć do miseczek, posypać wierzch szczypiorkiem pokrojonym ukośnie i listkami pietruszki.
Smacznego :)
absolutnie przepiękne zdjęcia, aż chce się wypróbować wszystkie Twoje przepisy na raz!
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, dziękuję pięknie:)
Usuńach, jak kolorowo!
OdpowiedzUsuńno wiosna się zbliża przecież:))
UsuńGosiu, super smaki i kolory :)
OdpowiedzUsuńbardzo szybkie, proste danie...możesz wypróbować jeśli lubisz krewetki :)
UsuńAleż kolory na tym talerzu. Aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńto prawda:) zjadłam w przyśpieszonym tempie :)
UsuńAleż smakowite zdjęcia. Przepyszny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do skorzystania:)
Usuńczym można by było zastąpić dynię?
OdpowiedzUsuńporządny blog
OdpowiedzUsuń