MENU
 Wegański tydzień a w nim ...omlet z pieczarkami i karmelizowaną ciecierzycą!

26.4.16

Wegański tydzień a w nim ...omlet z pieczarkami i karmelizowaną ciecierzycą!

 Ten przepis powstał tak spontanicznie, że nawet nie wiem kiedy zorientowałam się, że jem właśnie coś całkiem dobrego, wegańskiego i w dodatku w czasie wegańskiego tygodnia!. Zero narzekania, przyjemny smak...po prostu rewelacja i myślę, że weganie mogą się na prawdę uraczyć takim omletem! Ktoś zaraz mnie skrzyczy, że omlet jest z jajek i nie może być wegański...mój jest...
Miks płatków na kozim mleku z rabarbarem i malinami w cyklu "Wypiekanie na śniadanie"

23.4.16

Miks płatków na kozim mleku z rabarbarem i malinami w cyklu "Wypiekanie na śniadanie"

Kiedy mam kilka dni wolnych w pracy, pracuję w domu...uzupełniam przepisy blogowe, gotuje, piekę i fotografuję...najgorsze jest zawsze gotowanie bo najchętniej ugotowałabym wszystko bo na wszystko mam ochotę...no ale są jeszcze domownicy którzy mają zupełnie inne smaki niż ja i tutaj zaczyna się mały problem...ja chce tajską, oni pomidorową i jak pogodzić oba smaki...z rosołem...
Domowy makaron z bazylią

22.4.16

Domowy makaron z bazylią

Żeby zrobić własnoręcznie makaron i przy okazji go sfotografować, trzeba mieć nie tylko cierpliwość ale zdecydowanie trochę a nawet więcej niż trochę czasu i puste mieszkanie! Wbrew pozorom przygotowanie domowego makaronu jest dziecinnie proste, wystarczą trzy podstawowe składniki: dobrej jakości mąka, jaja i oliwa. Do przygotowania makaronu można użyć mąki takiej jak ja Typ "00"...
Ucierane, bezglutenowe ciasto z rabarbarem i malinami

15.4.16

Ucierane, bezglutenowe ciasto z rabarbarem i malinami

To ciasto powstało z trzech powodów...pierwszym z nich jest Monika, która jak się okazuje nie toleruje glutenu i chciałam ją pocieszyć...podobno zjadła połowę blaszki za jednym zamachem :-),  drugim powodem jest fakt, że moje bezglutenowe mąki nadal stoją w szafie a ja nie mam kiedy ich użyć a trzecim powodem jest to, że przecież miałam uczyć się przygotowywać posiłki bezglutenowe,...
Focaccia śródziemnomorska

11.4.16

Focaccia śródziemnomorska

Skoro często ostatnio u mnie pieczywo to podam jeszcze przepis na focaccie, pachnącą i pyszną! Focaccia śródziemnomorska  Składniki: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 25g cukru 25g soli 100g oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem 250ml wody ( ciepłej ) * Dodatkowo: oliwa rozmarynowa, sól gruboziarnista do posypania przed...
Wegańska czekoladowa tapioka z tonką i słów kilka o jej przyrządzaniu.

30.3.16

Wegańska czekoladowa tapioka z tonką i słów kilka o jej przyrządzaniu.

No więc o tapioce miałam napisać już jakiś czas temu, jednak nie udało mi się wykonać kolejnego przepisu a tym samym napisać o niej post. A więc z czym to jeść, co to jest i jak to się robi?! Tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z bulwy manioku. Uzyskana mączka służy do przygotowywania legumin, puddingów, zagęszczania zup i sosów a także przerabia się ją na alkohol. Uwaga! bulwy...
Wegańskie buraczano różane babeczki z granatem

21.3.16

Wegańskie buraczano różane babeczki z granatem

Za chwilę święta, w zasadzie za kilka dni...każdy testuje nowe przepisy na babki, mazurki i serniki. Ja zazwyczaj nie mam czasu na wielkie testowanie więc pojawia się w głowie tylko zarys tego co chciałabym zrobić na święta, nie zawsze jednak moje plany są skuteczne...czasami brakuje czasu, czasami zmęczenie nie pozwala na wykonanie wszystkiego co idzie za tym, że częściowo tylko...
Kolorowa sałatka z kaszą gryczaną, dresingiem sezamowym i prażonymi piniolami

21.3.16

Kolorowa sałatka z kaszą gryczaną, dresingiem sezamowym i prażonymi piniolami

Sałatkowo ostatnio u nas, może nie zawsze dietetycznie ale na pewno smacznie. Dzisiaj sałatka z gryczaną niepaloną kaszą, której nie jadamy na co dzień...krótko napiszę, że zdarza się to od wielkiego dzwonu. Postanowiłam użyć chociaż części składników jakie znajdowały się w mojej szafce stąd wybór kaszy gryczanej :-) Dla miłośników  kasz, ta sałatka jest idealna...:-) Kolorowa...
Zielone, gryczane smoothies ze spiruliną

20.3.16

Zielone, gryczane smoothies ze spiruliną

Dawka energii i witamin w jednej miseczce idealnie sprawdzi się jako śniadanie, deser lub podwieczorek! Pomysł na smoothies stał się bardzo popularny, jest doskonałym sposobem na wypicie ogromnych dawek warzyw i owoców nie tylko na diecie! smoothies sprawdziło się także jako super pomysł podania odpowiedniej ilości witamin dla dzieci "niejadków" ...nie trzeba gryźć, nie trzeba...
Sałatka Cezar

19.3.16

Sałatka Cezar

Za twórcę sałatki Cezar uważa się włoskiego kucharza Caesara Cardiniego, który jak mawiała jego córka Rosa stworzył ową sałatkę ze składników jakie pozostały w spiżarni. To fakt, że sałatka jest niewymagająca a za to bardzo oryginalna w swojej prostocie i nie zaprzeczę, że bardzo ją lubię! Najczęściej jadam ją w pracy kiedy przygotowuje ją Ola, dzięki niej przedstawiam Wam też...
Wegański mus czekoladowy na spodzie z prażonej komosy

18.3.16

Wegański mus czekoladowy na spodzie z prażonej komosy

Deser wegański jest pyszny, mogę go polecić z ręką na sercu! Chrupiący spód, zapach likieru i migdały.. to wszystko w jednym małym krążku..spróbujcie a nie pożałujecie :-) Wegański mus czekoladowy na spodzie z prażonej komosy przepis własny Składniki: na spód 180g  płatków z komosy ryżowej 100g uprażonych płatków migdałowych 100g amarantusa ekspandowanego 50g oleju kokosowego ...
Śródziemnomorski pasztet jaglany z suszonymi pomidorami i orzechami

18.3.16

Śródziemnomorski pasztet jaglany z suszonymi pomidorami i orzechami

Jaglany pasztet to uzupełnienie diety ale nie tylko...wykonany z kaszy jaglanej ma bardzo dobry wpływ na nasze włosy, skórę i paznokcie co za tym idzie ..samo zdrowie!  Z czystej ciekawości dodałam nasion chia jako zamiennik siemienia lnianego i bardzo fajnie się sprawdziły. Pasztet jest delikatny, mocno pomidorowy z nutką orzechową i moimi ulubionymi ziołami :-) Śródziemnomorski...
Ciasto razowo czekoladowe z komosą

12.3.16

Ciasto razowo czekoladowe z komosą

Po raz pierwszy użyłam do ciasta komosy ryżowej i okazuje się, że ciasto jest bardzo wilgotne i rozpływające się w ustach :-) Chia za to posłużyła mi jako zamiennik siemienia lnianego ale nie tylko bo również i te nasionka powodują wilgotność mojego ciasta :-) Polecam! Ciasto razowo czekoladowe z komosą  przepis własny Składniki: 150g ugotowanej komosy ryżowej 50g nasion...
Pęczotto meksykańskie

11.3.16

Pęczotto meksykańskie

Dzisiaj pęczotto inspirowane blogiem Asi z Kwestii Smaku :-) Jest lekkie, pyszne i sycące ..polecam! Pęczotto meksykańskie Cytuję za Asią z Kwestii Smaku "Składniki: 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1/2 cebuli 1/4 szklanki suchej kaszy pęczak 1/3 łyżeczki suszonego oregano 1 pojedyncza pierś kurczaka kawałek ostrej papryczki 1 szklanka bulionu 200...
Kokosowy tort mango marakuja

10.3.16

Kokosowy tort mango marakuja

Podaję obiecany przepis na tort. Niestety mam tylko zdjęcie z telefonu, które zresztą już widnieje na moim profilu fb, ostatnio z braku czasu nie robię ciast w domu więc zdjęcie musi wystarczyć. Tort jest bardzo dobry w smaku, trochę kwaskowy i pięknie pachnie marakują. Szczerze polecam! Na święta jak znalazł :-) Kokosowy tort mango marakuja Przepis własny Składniki: na biszkopt 6...
Śródziemnomorski bakłażan z sosem tahini

7.3.16

Śródziemnomorski bakłażan z sosem tahini

tahini ostatnio często króluje w mojej kuchni, muszę przyznać że jest bardzo uniwersalne i skradło moje serce. Sosy do wszelkiego rodzaju sałatek nadają przepysznego aromatu i lekkości a dodatek prażonego sezamu w ogóle sprawia ze danie jest o wiele bardzie smaczniejsze..niby tak niewiele ale jaką robi różnicę! Dziś bakłażan raczej bakłażanowa pizza czyli całkiem zdrowo gdyby nie...
Hiszpańska pizza z szynką Serrano, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

4.3.16

Hiszpańska pizza z szynką Serrano, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Chodziła za nami od dawna..ulubiona pizza z pysznymi dodatkami, pieczona na kamieniu. W domu po wyjęciu jej z pieca pachnie długo, oj długo! Uwielbiam zapach przypiekającego się sosu z pomidorów, wydobywa się z niego tyle aromatów, że najchętniej otworzyłoby się piec w trakcie pieczenia tylko po to by nawdychać się samego zapachu. Ciekawe kto jeszcze z Was tak ma:-) Hiszpańska...
Truflowe gnocchi z oliwą i parmezanem

29.2.16

Truflowe gnocchi z oliwą i parmezanem

W końcu udało mi się je zrobić..to znaczy robiłam je już wcześniej ale nie wyglądały jak te..nie były takie eleganckie, a eleganckie są dzięki mojemu koledze, który sprezentował mi cudowną deseczkę :-) no cóż...gnocchi to nie polskie szagówki więc nawet tak nie wyglądają, powinny  lekko się zawijać jak muszelki i mieć wrąbki/kreseczki dzięki którym sos dobrze obtoczy kluskę....
Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów

17.2.16

Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów

Taką pastę jadłam podczas akcji, która odbywała się w Poznańskim City Center "Uszczypnij Raka" ...pasta może niezupełnie miała te same składniki co u mnie, ponieważ nieco dodałam od siebie ale bazowała na dwóch konkretnych czyli suszonych pomidorach i ziarnach słonecznika. Była wyśmienita więc postanowiłam nadrobić śniadaniowe straty i zdziałałam własną pastę na podstawie tych...
Sałatka owocowa ze szpinakiem i sezamowym dresingiem

15.2.16

Sałatka owocowa ze szpinakiem i sezamowym dresingiem

Nie ma to jak na śniadanie wykwintna owocowa sałatka ze świeżymi liśćmi szpinaku i miodowo sezamowym dresingiem! Taka naszła mnie dzisiaj ochota na coś bardzo lekkiego...patelnia poszła w ruch, uprażyłam garść orkiszowych płatków i sporą łyżkę białego sezamu...zajrzałam do lodówki i od razu wiedziałam, że to będzie to! Zdrowy, lekki posiłek od rana to chyba podstawa, której zasadniczo...

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji