przepis własny
Składniki: na 4 porcje
- 200g kaszy gryczanej niepalonej
- 200g drobnych liści jarmużu
- 150g pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1 zielony ogórek
- 1 marchew
- nać dymki
- garść orzeszków piniowych
- 2 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki tahini
- łyżka pasty tamaryndowej
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- mała papryczka chili
- 3 łyżki wody
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (2:1) najlepiej na sypko, następnie płuczemy pod zimną wodą i przecedzamy na durszlaku.
Sezam i orzechy piniowe prażymy na suchej patelni aż uzyskają złoty kolor.
Jarmuż oczyszczamy i zalewamy wrzątkiem, następnie przekładamy do wody z lodem i przecedzamy na sicie.
Pomidorki kroimy na połówki, rzodkiewkę na plastry, ogórka oraz marchew ścieramy na spiralnej maszynce.
Ugotowaną kaszę doprawiamy dresingiem i rozkładamy na talerzach, następnie mieszamy z dresingiem jarmuż i dodajemy na każdy talerz, dokładamy resztę składników, posypujemy pociętą dymką oraz uprażonym sezamem i orzechami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.