18.5.20

Risotto ze szparagami

Nie pierwszy raz sięgam po #vegetanatur bulion warzywny dlatego dzisiaj nie zastanawiałam się ani chwili by moje risotto było #inpirowanenatura ! Ostatnio mam tyle czasu i tyle chęci by przebywać w kuchni, że chyba tym razem nie przeoczę w pełni sezonu i skorzystam ze wszystkich możliwych nowalijek. Kocham wiosnę, kocham lato i kocham jeść :-)


Risotto ze szparagami

Składniki:

  • 200g ryżu do risotto
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 40ml białego wina
  • 1l wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego Vegeta Natur
  • 3 łyżki masła
  • 20g startego parmezanu
  • pieprz świeżo mielony
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki, przekrój na pół, pozostaw główki na boku a drugą część szparaga potnij na plasterki. Przygotuj bulion, zagotuj wodę i dodaj kostki warzywne Vegeta Natur, zamieszaj i odstaw. Na patelni roztop łyżkę masła, dodaj plasterki szparagów i podsmażaj aż zmiękną, można podlać odrobiną bulionu. Przełóż podsmażone szparagi do miseczki i na tej samej patelni podsmaż posiekaną na drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ryż do risotto, przez chwilę podsmażaj tylko z cebulą i czosnkiem aż ryż stanie się szklisty, podlej winem i poczekaj aż się wchłonie. Gdy ryż wchłonie całkowicie wino zaczynamy podlewać bulionem warzywnym Vegeta Natur. Czynność powtarzamy do wykorzystania bulionu. Przed dodaniem ostatniej chochli bulionu dorzucamy podsmażone szparagi a także odłożone wcześniej główki i dopiero podlejmy bulionem. Chwilę jeszcze gotujemy, dodajemy parmezan, odrobinę pieprzu oraz posiekaną zieleninę i mieszamy do połączenia składników. Przekładamy na talerz, dekorujemy zieleniną, odrobiną ciętego parmezanu i podajemy :-) Smacznego!



Przepis bierze udział w konkursie #durszlakXvegetanatur

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ryż więc dla mnie będzie to super potrawa.Jeszcze nie jadłam a wygląda rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis wygląda na dość prosty i tak smaczny, że szkoda nie spróbować. Zawsze używasz tylko zielone szparagi, czy białe też mogą być?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryż uwielbiam pod każdą postacią,teraz zobaczę jak smakują ze szparagami które też uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis dość prosty i smakowicie wygląda ,osobiście zrezygnowałem z wina bo dzieci będą jadły.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryż uwielbiają u nas wszyscy domownicy, szparagi również .Taka kompozycja jak najbardziej mi odpowiada .Ładnie kontrastuje na talerzu .

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny nie skomplikowany przepis Szparagi uwielbiamy wszyscy ,ale pod taka postacią będą robione po raz pierwszy .

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez dwóch zdań to pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji