Ten przepis powstał tak spontanicznie, że nawet nie wiem kiedy zorientowałam się, że jem właśnie coś całkiem dobrego, wegańskiego i w dodatku w czasie wegańskiego tygodnia!. Zero narzekania, przyjemny smak...po prostu rewelacja i myślę, że weganie mogą się na prawdę uraczyć takim omletem!
Ktoś zaraz mnie skrzyczy, że omlet jest z jajek i nie może być wegański...mój jest na białku z ciecierzycy a jak nam wiadomo ciecierzyca jest jego skarbnicą ! W 100g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,9 g białka...dzięki takiej dużej zawartości , woda po odsączeniu cieciorki daje się bez problemu ubijać i właśnie z tej ubitej na sztywno piany można wyczarować wegański omlet. Fachowo nasza ciecierzycowa woda ma nazwę aquafaba i może być stosowana w celu zastąpienia białka w różnych słodkich czy słonych przepisach. Kombinacja skrobi, białek, i innych rozpuszczalnych części stałych roślin które migrowały z nasion do wody podczas gotowania daje szerokie, wiążące właściwości żelujące, i zagęszczające w wyniku czego można zastosować aquafabę do przygotowania wielu potraw! Omlet w smaku jest lekko orzechowo ziemniaczany i wcale nie ma potrzeby używania płatków drożdżowych, które przypominają smak jaja. Polecam przetestować i nie bójcie się słodkiego dodatku ciecierzycy w formie chrupek bo jest na prawdę smacznie!
Wegański omlet z pieczarkami i karmelizowaną ciecierzycą
przepis własny
Składniki:
- 120g śmietany kokosowej lub mleka sojowego
- 120g pokruszonego sera tofu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki pszennej
- duża garść posiekanej zielonej pietruszki
- duża garść posiekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz do smaku
- 3 kopiaste łyżki bardzo sztywnej ubitej piany z wody po ciecierzycy tz aqua faby (ubiłam z odrobiną soli )
- łyżka oleju kokosowego
Wszystkie składniki (oprócz ubitej piany) przekładamy do naczynia, mieszamy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu, jak już przygotowaliście pieczarki, należy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.Ciasto się trochę rozrzedzi i spieni ale tak ma być. Na patelnie wlej łyżkę oleju kokosowego lub innego, poczekaj aż będzie delikatnie skwierczał i przelej masę. Smaż na średnim ogniu tak długo aż spód będzie zwarty a na wierzchu omleta pojawią się pęcherzyki, wtedy można śmiało łopatką przewrócić omleta i smażyć go z drugiej strony. Przełóż omlet na talerz, dodaj pieczarki, posyp chili oraz słodką cieciorką i rzuć listki kolendry. Smacznego!
Farsz:
- 1/2 czerwonej cebuli
- 125g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy sezamowej
- kilka plasterków chili
Cebulę i pieczarki podsmaż na oliwie sezamowej, dopraw, i na końcu dodaj posiekany czosnek.
Prażona ciecierzyca:
- 4 łyżki odsączonej ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki cukru
Ciecierzycę wrzucamy na gorącą, suchą patelnie i podsmażamy podrzucając do czasu aż odparuje z niej woda. Można uprażyć ją również w piekarniku np dzień wcześniej.
Na suchą patelnie wsypujemy cukier, czekamy aż się stopi i lekko skarmelizuje ( nie spali!), wówczas wrzucamy odparowaną, przypieczoną cieciorkę i kilka razy podrzucamy by cała obtoczyła się w cukrze. Przekładamy na suchy papier do pieczenia i odstawiamy na chwilę by cukier zastygł na cieciorce.
W
100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje
stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych
aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach
zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić
pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka.
Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej
sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny
strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np.
kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.
Jak przekonują lekarze i dietetycy, w diecie dorosłego człowieka
połowę potrzebnej ilości białka powinny stanowić białka zwierzęce, a
drugą połowę białka pochodzące z pokarmów roślinnych. Z kolei w diecie
dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią
białka roślinne powinny stanowić 1/3 należnej ilości białka.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
W
100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje
stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych
aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach
zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić
pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka.
Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej
sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny
strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np.
kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.
Jak przekonują lekarze i dietetycy, w diecie dorosłego człowieka
połowę potrzebnej ilości białka powinny stanowić białka zwierzęce, a
drugą połowę białka pochodzące z pokarmów roślinnych. Z kolei w diecie
dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią
białka roślinne powinny stanowić 1/3 należnej ilości białka.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
Zawsze mnie zastanawia, jak weganie są w stanie zastąpić jajka. Widzę, że się da... choć wiem też dobrze, że to zupełnie nie to samo ;) Tak, czy siak - propozycja ciekawa.
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia wyglądają tak obłędnie że chyba umrę zaraz z głodu. :D
OdpowiedzUsuń