11.12.18

Maślankowy chleb na zakwasie


Dzisiaj bardzo prosty przepis na chleb. Nie wiem czy nietypowy ale na pewno smaczny! Przepis jest dla zapracowanych, można przemieszać składniki i przełożyć do foremki i zupełnie zapomnieć o chlebie!


Maślankowy chleb na zakwasie

Składniki: na jeden chleb

  • 150g wody
  • 150g maślanki (użyłam Sudeckiej)
  • 180g zakwasu żytniego 
  • 430g mąki żytniej T720
  • 10g soli
Do misy miksera wlewamy wodę oraz maślankę, dodajemy zakwas i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy i przekładamy do foremki keksowej. Odstawiamy foremkę w cieplejsze miejsce na dobre 3-4 godziny w zależności od tego jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu. Gdy na chlebie pojawią się rozstępy z ciasta, wówczas nagrzewamy piekarnik i pieczemy 40 minut w 220' Nie kroimy ciepłego chleba! Najlepiej poczekać do następnego dnia aż ostygnie i dopiero przystąpić do jedzenia :-) Chleb żytni musi po upieczeniu "odpocząć" 
Smacznego!


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji