MENU
Wołowina w sosie ostrygowym z tajską bazylią

27.8.14

Wołowina w sosie ostrygowym z tajską bazylią

Nie muszę specjalnie zaznaczać, pogrubiać czcionki i zmieniać jej koloru na czerwony by Wam przedstawić specjalność szefa kuchni w naszym domu, który dziś serwuje wołowinę z pikantną sałatką z ogórka i jeszcze bardziej pikantnym sosem sojowo czosnkowym z dodatkiem tajskiej bazylii. Zainspirowała nas tym razem dostawa ziół od Baziółki, w której znalazła się doniczka pachnącej anyżem...
Foodlookowy tort :-)

23.8.14

Foodlookowy tort :-)

Weselny tort specjalnie dla Magdy z Foodlook -a :-) ...
Na chłodne wieczory ...wafle tiramisu z malinami z rąk Weroniki :-)

22.8.14

Na chłodne wieczory ...wafle tiramisu z malinami z rąk Weroniki :-)

Niebawem koniec wakacji, koniec pięknej pogody i koniec przecudownych owoców na targu i ogrodzie...strasznie mnie to martwi i kiedy o tym pomyślę chcę cofnąć kalendarz o kilka miesięcy wstecz! Jak to w ogóle jest, że lato tak szybko mija? nie zdążyłam zrobić do końca zapraw a już prawie koniec owoców, niektórych w ogóle już nie ma więc pozostało mi czekać do następnego sezonu......
Czeko tymiankowe ciasto z malinami i mascarpone

19.8.14

Czeko tymiankowe ciasto z malinami i mascarpone

Ciasto bardzo przypomina brownie choć nim nie jest, za to jest lżejsze ale ciągle wilgotne i na dodatek ma zapach ulubionego tymianku... mojego ogrodowego tymianku z którego jestem dumna! Według mnie idealnie pasuje do ciast czekoladowych a w połączeniu z cytrynowym mascarpone jest orzeźwiające, zresztą spróbujcie sami! Kto nie lubi czeko malinowego ciasta? obawiam się, że takiej...
Wegańska szarlotka na spodzie kokosowym

17.8.14

Wegańska szarlotka na spodzie kokosowym

Szarlotka której spód przygotowałam z ciasteczek kokosowych wegańskich, idealnie nadały się do wylepiania a tym bardziej do wypiekania. Polecam ją wszystkim alergikom oraz weganom, gdyby jednak ktoś życzył sobie tę szarlotkę w wersji bezglutenowej wystarczy mąkę pszenną zamienić na mieszankę mąki bezglutenowej lub zwyczajnie zmielonymi migdałami bądź orzechami. Wegańska szarlotka...
Wegańskie ciasteczka kokosowe

16.8.14

Wegańskie ciasteczka kokosowe

Ciasteczka upieczone specjalnie dla małego supermena, który jest alergikiem i niestety nie mógł jeść z nami razowego szarlotkowego paju :-) Nie spodziewałam się, że te ciastka będą tak smaczne, moja kompozycja składnikowa była strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest idealne również do wylepiania wegańskich tarteletek, jest może bardziej twarde niż tradycyjne kruche ciasto ale jest smaczne...
Nektarynkowe lody dla ochłody!

15.8.14

Nektarynkowe lody dla ochłody!

Z lodami u mnie było i jest jak z makaronikami, próby, próby i jeszcze raz próby!,  ciągle uważam, że domowy czy tradycyjny wyrób lodów nadaje się do zjedzenia od razu po przygotowaniu, chyba że posiadamy magiczną zamrażalkę, która posiada odpowiednią temperaturę do przechowywania lodów. W domowych warunkach przechowywane lody w kolejnych dniach są bardzo zbite... niczym kamień...
Sezamowe ciasteczka z czekoladą

13.8.14

Sezamowe ciasteczka z czekoladą

Przyszła nam z Werą ochota na ciasteczka, koniecznie musiały być z drobinkami czekolady, prawie jak pieguski, chrupiące, słodkie, pachnące czekoladą i dokładnie takie wyszły, może nawet lepsze bo naszym genialnym składnikiem była również przepyszna słodka, miodowa pasta sezamowa idealnie nadająca się do tego typu kruchych ciastek! Strzał w dziesiątkę...biegnę parzyć kawę :-) Sezamowe...
Pizza bacowska z boczkiem, oscypkiem i żurawiną

12.8.14

Pizza bacowska z boczkiem, oscypkiem i żurawiną

Wakacje w Zakopanem zmobilizowały mnie troszeczkę do wykorzystania przepisów w wersji góralskiej, bacowska grzanka ujęła moje podniebienie ale pizza... mniam! stopiony oscypek zwieńczył smak tej pizzy, w zasadzie nie trzeba żadnych dodatkowych składników... wystarczy bundz, oscypek i boczek - rewelacja! Pizza bacowska z boczkiem, oscypkiem i żurawiną przepis własny Składniki:...
Na śniadanie... Bacowska bagietka z bundzem i oscypkiem

10.8.14

Na śniadanie... Bacowska bagietka z bundzem i oscypkiem

Grzankowa bagietka z dodatkiem góralskiego bundzu i oscypka doskonale sprawdziła się jako śniadanie! Bundz to bardzo delikatny owczy ser, który nadaje się do dań na słono i słodko więc jak najbardziej można wyczarować z niego także słodkie pierogi czy kanapkę z konfiturą. Polecam bo ser bardzo smaczny :-) Bacowska bagietka z bundzem i oscypkiem pomysł własny Składniki: na...
Trochę kaszy na talerzu ... w ramach akcji " Zboże smakuje i inspiruje "

8.8.14

Trochę kaszy na talerzu ... w ramach akcji " Zboże smakuje i inspiruje "

 Wydawałoby się, że polska tradycyjna kuchnia wiąże się z  ziemniakiem u nas zwanym  „pyrą” - otóż nie. Okazuje się, że  podstawą kuchni staropolskiej  była kasza, która gościła niemal zawsze na polskim stole,  czasami  nawet częściej niż pieczywo. Dziś jednak powróciliśmy do korzeni i coraz częściej z kaszy korzystamy. Stała się modna w kulinariach,...
Tarta z kremem patisierre i ogrodowymi owocami

31.7.14

Tarta z kremem patisierre i ogrodowymi owocami

Krem patisierre jest doskonały do wielu słodkości! Idealny w połączeniu z masłem - wtedy konsystencja kremu jest bardziej maślana idealna do karpatki czy kremówek.. w połączeniu ze śmietaną jest delikatna i rozpływa się w ustach... smak obłędny z dodatkiem przeróżnych syropów smakowych, może być mięta, marakuja czy zwyczajnie limonka. Ja wypróbowałam już kilkanaście wersji i wszystkie...
Leniwe z malinami

27.7.14

Leniwe z malinami

Leniwy czas, leniwie na stole! Zapraszam :-) Pierogi leniwe z malinami przepis własny Składniki: na ciasto pierogowe 500g sera półtłustego 1 szklanka pszennej mąki 2 jaja szczypta soli 400g malin 150g cukru 1/4 szklanki czerwonego wina Przygotowanie: Ser zemleć lub włożyć do misy malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać żółtka dalej mieszając, dodawać po trochu mąkę zmieszaną...
Ogóry ... kiszenie czas zacząć !

17.7.14

Ogóry ... kiszenie czas zacząć !

Idealny czas na zamykanie przetworów w słojach... dziś u mnie ogórki, które przygotowywał Rafał. Jakoś w tym roku udało mi się wrzucić dobroci do słoików i zamknąć je na "czarną" godzinę..były już marynowane szparagi, ostre papryczki, dżem truskawkowy zakrapiany czerwonym winem,  i będą jeszcze konfitury z jagód.. wiśni..moreli :-) tak sądzę! Możecie również podejrzeć papryczki...
O kurka! ...dziś jem Quiche

15.7.14

O kurka! ...dziś jem Quiche

Weekendowy quiche, na który miałam ochotę od bardzo dawna, co najmniej od pół roku i jakoś nigdy nie mogłam się za niego zabrać. Rodzinka twierdziła, że quiche nie jada i jeść nie będzie to jakoś nigdy nie było okazji i zapału by zrobić dla samej siebie, jednak po przygotowaniu tego cuda tak pachniało w całym mieszkaniu, że quiche który upieczony był z myślą o pikniku na działce...
Z "Cyklu wypiekanie na sniadanie"  bułeczki greckie Tiropsomo

13.7.14

Z "Cyklu wypiekanie na sniadanie" bułeczki greckie Tiropsomo

W końcu udało mi się do Was dołączyć! cieszę się strasznie,ponieważ pomysł na wypiekanie tych bułeczek był genialny! ciasto zrobiłam z podwójnej porcji, jednak sera użyłam tyle co podano w przepisie i uważam, że ta ilość jest zdecydowanie idealna na osiem bułeczek! Ogromnie polecam je wszystkim, którym nie udało się ich upiec, są po prostu pyszne i nie trzeba do nich już żadnego...
Tort urodzinowy dla.. Weroniki ;-)

11.7.14

Tort urodzinowy dla.. Weroniki ;-)

Taki dzisiaj urodzinowy był dzień... szesnastka Weroniki :-) Wszystkiego Najlepszego córko! Tort maślany przekładany spodem migdałowym pomysł własny Składniki: na biszkopt 6 jaj 250g cukru 200g mąki pszennej 30g kakao 40g mleka 60gmasła Rozgrzewamy piekarnik do 180' Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i masło razem stopić i odstawić do schłodzenia....
Knedle z jagodami i sosem winno jagodowym

10.7.14

Knedle z jagodami i sosem winno jagodowym

Czas owocowy mi sprzyja :-) były już leniwe z truskawką i sosem miętowym w tym roku to i powinny być knedle, użyłam jagód, ponieważ truskawek prawie już koniec chociaż gdyby się uprzeć to pewnie by się jeszcze gdzieś znalazły! moje knedle polałam sosem winno jagodowym, wspaniały orzeźwiający smak, bardzo je polecam w wersji dla dorosłych :-) wisienką uwieńczyłam mój jagodowy talerz...
Dżem truskawkowo winny

9.7.14

Dżem truskawkowo winny

Truskawki pomału się kończą więc pomyślałam, że jeszcze zdążę zamknąć je w słoiku i tak się stało.. oto one :-) Dżem truskawkowo winny przepis własny Składniki: 1kg truskawek 300ml czerwonego półwytrawnego wina 300g cukru sok z jednej cytryny łyżeczka masła Truskawki odszypułkować, opłukać i osuszyć w papierowym ręczniku. Cukier i wino przelać do garnka i pozwolić by...
Kurki i ...pizza!

8.7.14

Kurki i ...pizza!

Już są...na rynku i chyba w lesie chociaż moje szczęście w zbieraniu kurek jest niewielkie, raczej  przybywam do domu z pustym koszykiem dlatego przestałam ich szukać... idę, kupuję i mam! Pewnie wszyscy Ci, którzy las kochają...kocham i ja! kupienie grzybów uważają za mało satysfakcjonujące no ale jak nie kupić jak chce się je jeść...jak je zbierać kiedy się ich nie widzi?...

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji