Faszerowane papryczki serem feta
przepis własny
Składniki:
- 10 papryczek chili
- 125g sera feta
- 50g twarogu (użyłam typu włoskiego)
- czosnek (ilość według uznania- ja dałam 6ząbków)
- kilka gałązek świeżego tymianu
- sól, pieprz
Sery włożyć do blendera, zmiksować na masę, doprawić solą i pieprzem, nadziewać paprykę przy pomocy worka cukierniczego. Na dnie słoja ułożyć gałązkę tymianu i 2 ząbki czosnku, ułożyć nadziane papryczki, dodać jeszcze jedną gałązkę tymianku, resztę czosnku i zalać gorącą oliwą z oliwek. Mocno zakręcić. Można jeść po 2 dniach, po otwarciu słoja najlepiej zjeść w ciągu kolejnych dwóch dni. Smacznego.
Świetne! Sam z chęcią je zrobię :) Zapraszam do siebie i do obserwowania :) http://www.gotujebochce.blogspot.com
OdpowiedzUsuńcieszę się! super:)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje!
UsuńUwielbiam taka faszerowana i marynowana papryke :) Te mini papryczki wygladaja przeuroczo :))
OdpowiedzUsuńsą cudne prawda? już w samym wyglądzie!
Usuńna pewno smakują super :)
OdpowiedzUsuńna pewno:)
Usuńa czy dodatek sera twarogowego nie powoduje, że masa serowa będzie ciut gorzka? właśnie przeglądałam kilka przepisów i o tym pisali. Nie robiłam osobiście, ale przymierzam się.
OdpowiedzUsuńNie, u mnie nie wyczułam niczego gorzkiego w smaku...może to zależy od ilości dodanego sera, użyłam firmy Pilos typu greckiego, który jest bardzo łagodnym serem. Polecam jednak wypróbować:)
Usuńw przepisie podany jest "ser włoski" :3
UsuńI po co kupować gotowe antipasti ;)
OdpowiedzUsuńnp z wygody?
Usuńchciałabym takie papryczki :]
OdpowiedzUsuńmoże kiedyś ktoś podaruje Ci w prezencie:)
Usuńmmmmm pyszotka!
OdpowiedzUsuńto prawda:)
UsuńDzięki Tobie je zrobię :) Dzięki :))
OdpowiedzUsuńdzięki Tobie, że zrobisz:)))
UsuńUwielbiam takie papryczki :)
OdpowiedzUsuńcieszę się:) i ja je uwielbiam
Usuńa ja kupuje gotowe, głupia jestem :)
OdpowiedzUsuńhmm czy głupia to nie tak zaraz:) może spróbujesz raz i więcej nie kupisz:)
UsuńCoś dla mojego Kamila!
OdpowiedzUsuńto koniecznie zrób!
UsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńzauważyłam, że masz wiele widgetów na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)
Fajne, podoba mi się.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńgdzie kupujemy takie papryczki?
OdpowiedzUsuńw Lidlu:)
UsuńŚwietny przepis zrobiłam i o zgrozo otwieram słoik bąbelki i niesamowity kwas i mogę pytanie co źle poszło że skwaśniały
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcie co zrobiłaś źle...może nie zawekowałaś ?
UsuńCzy to nadaje sie jako przetwor na zime? Czy moze stac dlugo (ew. ile?), czy raczej do szybkiego spozycia?
OdpowiedzUsuńJeśli użyjesz tylko fety i zawekujesz gotując słoik a następnie odwracając do góry dnem powinny bez problemu przezimować jak każde inne zaprawy. Feta jest słona więc konserwuje, nie kwaśnieje, natomiast dodatek sera, który podałam w przepisie jest fajny pod względem smakowym ale z racji swojej delikatności i zawartości sporej ilości wody nie nadaje się do przezimowania ale do skonsumowania do tygodnia.
UsuńSzkoda, że moja kobieta nie robi takich pyszności. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTwoje papryczki wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego męża :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA co zrobic zeby pozostaly na dluzsza chwile? Sama pasteryzacja wekow wystarczy czy tak jak wyczytalam wyzej uzyc samej fety, uciknac twarogu i zawekowac standardowo?
OdpowiedzUsuńUżyć samej fety, najlepiej tej greckiej twardej - ma więcej soli ale nie puszcza soku
Usuń
OdpowiedzUsuńwhoah this blog is excellent i love reading your posts. Keep up the great work!
You know, many people are hunting around for this information, you can help them greatly.
my website - 대구오피
(freaky)
porządny blog kulinarny
OdpowiedzUsuń