10.8.14

Na śniadanie... Bacowska bagietka z bundzem i oscypkiem

Grzankowa bagietka z dodatkiem góralskiego bundzu i oscypka doskonale sprawdziła się jako śniadanie! Bundz to bardzo delikatny owczy ser, który nadaje się do dań na słono i słodko więc jak najbardziej można wyczarować z niego także słodkie pierogi czy kanapkę z konfiturą. Polecam bo ser bardzo smaczny :-)
Bacowska bagietka z bundzem i oscypkiem
pomysł własny

Składniki: na bagietki dla 2 osób
  • bagietka średniej wielkości
  • kalarepa
  • pomidor
  • bundz góralski
  • oscypek góralski
  • szczypior
  • sól, pieprz
Składniki: na czosnkowe masło
  • 120g świeżego miękkiego masła, najlepiej śmietankowego
  • pół łyżeczki grubej soli morskiej
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • garść świeżego drobno posiekanego szczypiorku
Wszystkie składniki połącz w naczyniu, dobrze wymieszaj ( masło zrobi się bardzo luźne! ) i włóż do lodówki do czasu aż się schłodzi i nabierze konsystencji masła.
Bagietkę przekrój na pół po jej długości, włóż do piekarnika nagrzanego do 200' na 5 minut lub jak wolisz do tostera na grzanki. Ciepłe grzanki posmaruj twardym czosnkowym masłem, obłóż kalarepą, dwoma rodzajami sera, pomidorem i posyp grubo pokrojonym szczypiorem, dopraw do smaku solą i pieprzem i zwyczajnie zjedz! Uważaj z solą...masło czosnkowe miało jej dodatek więc najpierw posmakuj a później ewentualnie dodaj kolejną dawkę soli :-)
Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji