przepis własny
Składniki: na ciasto pierogowe
- 500g sera półtłustego
- 1 szklanka pszennej mąki
- 2 jaja
- szczypta soli
- garść truskawek
- garść świeżej mięty
- 2 łyżeczki miodu
- sok z jednej limonki
- 125ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Ser zemleć lub włożyć do misy malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać żółtka dalej mieszając, dodawać po trochu mąkę zmieszaną z solą.Ubić białka na sztywną pianę, następnie dodać je do masy serowej delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na trzy części, z każdej zrobić wałek i ciąć na kawałki grubości ok 2 cm, następnie każdy kawałek spłaszczyć dłonią i wykrojnikiem do ciastek ( u mnie kwiatek ) wykroić pierożki. Z ciasta które pozostanie jako odpad zrobić kolejny wałek i postąpić tak samo do wykończenia składników. Zagotować wodę z odrobiną soli w dużym garnku i partiami wkładać kluski gotując na małym ogniu do wypłynięcia.
Smacznego!
co ja bym dała żeby wyskoczyły do mnie takie leniwe:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuń