17.8.14

Wegańska szarlotka na spodzie kokosowym

Szarlotka której spód przygotowałam z ciasteczek kokosowych wegańskich, idealnie nadały się do wylepiania a tym bardziej do wypiekania. Polecam ją wszystkim alergikom oraz weganom, gdyby jednak ktoś życzył sobie tę szarlotkę w wersji bezglutenowej wystarczy mąkę pszenną zamienić na mieszankę mąki bezglutenowej lub zwyczajnie zmielonymi migdałami bądź orzechami.
Wegańska szarlotka na kokosowym spodzie
przepis własny

Składniki: na  spód do tarteletki według tego przepisu
Dodatki:
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych ( użyłam Kupiec)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego płynnego
  • 2 łyżki białego cukru
  • 3 łyżki mąki kokosowej
Jabłka obrać, pokroić na plasterki średniej wielkości, przełożyć do garnka, dosypać cukru trzcinowego, płatki ryżowe oraz sok z cytryny. Wszystko prażyć aż jabłka zaczną się rozpadać, gdy to nastąpi ostudzić masę jabłkową i przełożyć do wypieczonego spodu tarteletki.  Z oleju kokosowego, białego cukru i mąki migdałowej zrobić kruszonkę, którą posypać wierzch tarty. Jeśli kruszonka będzie za sucha nalezy dodać więcej oleju kokosowego, jeśli zbyt mokra mąki kokosowej lub jak kto woli wiórków kokosowych. Pieczemy w temperaturze 170' około 15-20 minut do zrumienienia się kruszonki. Smacznego.

7 komentarzy:

  1. cudowna jest ta szarlotka! do tego spód kokosowy...moje smaki :D
    najlepsze ostatnie zdjęcie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mina degustatora bezcenna:-), uwielbiam takie smaki i to że jest wegańskie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis na szarlotkę. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, kocham szarlotki!:)
    Świetne przepisy i piękne zdjęcia, będę obserwować.

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś spróbuję ten przepis wprowadzić w życie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale uświnione dzieciak. A przepis fajny, muszę go wybrówać. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, musiała pachnieć wspaniale jabłkami i kokosem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji