Szarlotka której spód przygotowałam z ciasteczek kokosowych wegańskich, idealnie nadały się do wylepiania a tym bardziej do wypiekania. Polecam ją wszystkim alergikom oraz weganom, gdyby jednak ktoś życzył sobie tę szarlotkę w wersji bezglutenowej wystarczy mąkę pszenną zamienić na mieszankę mąki bezglutenowej lub zwyczajnie zmielonymi migdałami bądź orzechami.
Wegańska szarlotka na kokosowym spodzie
przepis własny
Składniki: na spód do tarteletki według
tego przepisu
Dodatki:
- 2 jabłka
- 3 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych ( użyłam Kupiec)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju kokosowego płynnego
- 2 łyżki białego cukru
- 3 łyżki mąki kokosowej
Jabłka obrać, pokroić na plasterki średniej wielkości, przełożyć do garnka, dosypać cukru trzcinowego, płatki ryżowe oraz sok z cytryny. Wszystko prażyć aż jabłka zaczną się rozpadać, gdy to nastąpi ostudzić masę jabłkową i przełożyć do wypieczonego spodu tarteletki. Z oleju kokosowego, białego cukru i mąki migdałowej zrobić kruszonkę, którą posypać wierzch tarty. Jeśli kruszonka będzie za sucha nalezy dodać więcej oleju kokosowego, jeśli zbyt mokra mąki kokosowej lub jak kto woli wiórków kokosowych. Pieczemy w temperaturze 170' około 15-20 minut do zrumienienia się kruszonki. Smacznego.
cudowna jest ta szarlotka! do tego spód kokosowy...moje smaki :D
OdpowiedzUsuńnajlepsze ostatnie zdjęcie! ;)
Mina degustatora bezcenna:-), uwielbiam takie smaki i to że jest wegańskie:-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na szarlotkę. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, kocham szarlotki!:)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy i piękne zdjęcia, będę obserwować.
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
Kiedyś spróbuję ten przepis wprowadzić w życie :)
OdpowiedzUsuńAle uświnione dzieciak. A przepis fajny, muszę go wybrówać. Dzięki!
OdpowiedzUsuńMmm, musiała pachnieć wspaniale jabłkami i kokosem :)
OdpowiedzUsuńlubie takie blogi
OdpowiedzUsuń