Truskawki pomału się kończą więc pomyślałam, że jeszcze zdążę zamknąć je w słoiku i tak się stało.. oto one :-)
Dżem truskawkowo winny
przepis własny
Składniki:
- 1kg truskawek
- 300ml czerwonego półwytrawnego wina
- 300g cukru
- sok z jednej cytryny
- łyżeczka masła
Truskawki odszypułkować, opłukać i osuszyć w papierowym ręczniku. Cukier i wino przelać do garnka i pozwolić by cukier się rozpuścił, następnie dodać truskawki w całości, sok z cytryny i łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu około godziny do dwóch. Gdy owoce zaczną gęstnieć przełożyć jeszcze gorące do słojów i zamknąć.Nie trzeba ponownie gotować. Smacznego :-)
Dzisiaj skończyłem robic ten dzem, dziekuje za przepis. Redukowałem dłuzej, bo mi był ciagle za rzadki :) ale smaczny wyszedl
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuń