Pierogi z kaszą jęczmienną i warzywami w cytrynowym bulionie
przepis własny
Składniki na bulion cytrynowy:
Składniki: na ciasto pierogowe
Wyrobione ciasto przykryć wilgotną ściereczkę by nie wyschło i odłożyć by "odpoczęło" na około 15 minut. W tym czasie można przygotować sobie farsz:
Składniki: na farsz
Ciasto pierogowe wykładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy i wykrawamy spore kółka, na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki według własnego sposobu... u mnie zlepione wzdłuż by były trochę dłuższe od tradycyjnych. Pierogi gotujemy partiami a gdy wypłyną na wierzch wykładamy łyżką cedzakową do miseczek. Zalewamy pierogi cytrynowym bulionem, posypujemy wierzch odrobiną pietruszki oraz białym sezamem i zjadamy. Jest po prostu pycha!
Smacznego!
przepis własny
Składniki na bulion cytrynowy:
- 1 litr wody
- 1 marchew
- 1 por
- 1 mały seler lub połowa większego
- cebula upieczona na patelni bez tłuszczu ( dla uzyskania ładnego złotego koloru bulionu )
- 5 - 6 plasterków obranego świeżego imbiru
- 1 pikantna papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku, obrany
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 gałązka świeżej trawy cytrynowej lub zwyczajnie jedna duża cytryna
Składniki: na ciasto pierogowe
- 2 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól do smaku
Wyrobione ciasto przykryć wilgotną ściereczkę by nie wyschło i odłożyć by "odpoczęło" na około 15 minut. W tym czasie można przygotować sobie farsz:
Składniki: na farsz
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 szklanki bulionu ( u mnie cytrynowy )
- czerwona papryczka chili
- 1/2 szklanki suszonych borowików
- łyżka startego parmezanu
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Ciasto pierogowe wykładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy i wykrawamy spore kółka, na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki według własnego sposobu... u mnie zlepione wzdłuż by były trochę dłuższe od tradycyjnych. Pierogi gotujemy partiami a gdy wypłyną na wierzch wykładamy łyżką cedzakową do miseczek. Zalewamy pierogi cytrynowym bulionem, posypujemy wierzch odrobiną pietruszki oraz białym sezamem i zjadamy. Jest po prostu pycha!
Smacznego!
Pysznie Małgosiu!
OdpowiedzUsuńZapraszam się...
Bardzo proszę Amber :-) miło mi Cię widzieć :-))
UsuńPiękne Gocha i pewnie pyszne. I mnie się kuchnia staropolska zdecydowanie z kasza kojarzy, oj i to bardzo.
OdpowiedzUsuńi zdrowo, i pięknie.. i pysznie inspirująco :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń