przepis własny
Składniki: na ciasto pierogowe
- 500g sera półtłustego
- 1 szklanka pszennej mąki
- 2 jaja
- szczypta soli
- 400g malin
- 150g cukru
- 1/4 szklanki czerwonego wina
Ser zemleć lub włożyć do misy malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać żółtka dalej mieszając, dodawać po trochu mąkę zmieszaną z solą.Ubić białka na sztywną pianę, następnie dodać je do masy serowej delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na trzy części, z każdej zrobić wałek i ciąć na kawałki grubości ok 2 cm, następnie każdy kawałek spłaszczyć dłonią i kroić ukośne pierożki. Z ciasta które pozostanie jako odpad zrobić kolejny wałek i postąpić tak samo do wykończenia składników. Zagotować wodę z odrobiną soli w dużym garnku i partiami wkładać kluski gotując na małym ogniu do wypłynięcia. Z malin przygotować sos, w tym celu maliny przełożyć do garnuszka, dodać cukier i gotować aż zredukuje się połowę płynu, następnie dodajemy odrobinę czerwonego wina i polewamy sosem oczekujące na miseczce ugotowane leniwe.
Smacznego!
Też robiłam w tym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńMogłabym je jeść i jeść!
UsuńMniam! To juz wiem do kogo wpadne dzis na obiad ;)
OdpowiedzUsuńpyszności lata :)
OdpowiedzUsuńNIESAMOWITE ZDJĘCIA !!!!! <3 myślałam, że ja umiem ustawić aparat, ale Ty jestes mistrzynią !
OdpowiedzUsuń