Idealny czas na zamykanie przetworów w słojach... dziś u mnie ogórki, które przygotowywał Rafał. Jakoś w tym roku udało mi się wrzucić dobroci do słoików i zamknąć je na "czarną" godzinę..były już
marynowane szparagi,
ostre papryczki,
dżem truskawkowy zakrapiany czerwonym winem, i będą jeszcze konfitury z jagód.. wiśni..moreli :-) tak sądzę! Możecie również podejrzeć
papryczki faszerowane serem z poprzedniego roku oraz przepyszne
pieczone pomidory , które polecam szczególnie bo są pyszne!
Ogórki kiszone
przepis własny
Składniki:
- 2kg ogórków
- 4l wody
- 3 łyżki soli
- łyżka gorczycy
- chrzan, koper, czosnek (według uznania)
- chili (centymetr na słoik)
Gotujemy wodę z solą i gorczycą . Ogórki zalewamy lodowatą wodą na jedną godzinę, po czym układamy w słoikach dokładając odpowiednią ilość chrzanu,kopru, czosnku oraz paseczek chili.
Zalewamy letnim płynem, przykrywamy dociskając spinki tak by usłyszeć odgłos zatrzasku.
Pasteryzujemy 3-5 minut.
Smacznego!
Super blog !! Ja serdecznie zapraszam do mojego nowo otwartego :) http://kindofcake.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńW takich słoikach to ja bym mogła zakisić wszystko!
OdpowiedzUsuńw życiu nie pasteryzowałam ogórków kiszonych.
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na kurczaka po hawajsku!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam :-)
piekne słoiczki :)
OdpowiedzUsuń