Składniki: u mnie 4 porcje
- główka sałaty rzymskiej
- 2 piersi z kurczaka
- 8 plastrów boczku wędzonego
- 1 łyżeczka kapar + do dekoracji talerza
- 1/2 szklanki majonezu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 mała łyżeczka musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- 50g anchois w oliwie
- parmezan starty do dekoracji talerza
- sól, pieprz,
- kilka kromek tostowego chleba
Mięso oczyść z błon, osusz i przełóż na rozgrzaną patelnie, oprósz solą i pieprzem i podsmaż aż się zrumieni najlepiej lekko dociskając do patelni. Odstaw by odpoczęło i pokrój na plastry. Boczek przyrumienić na suchej patelni na chrupko.
Kapary, anchois, czosnek, sok z cytryny, musztardę i łyżkę majonezu przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę, następnie połącz masę z pozostałym majonezem i wymieszaj.
Postrzęp sałatę rzymską w palcach, przełóż do większego naczynia, dodaj sos cezara oraz plastry kurczaka i wymieszaj do połączenia delikatnie. Przełóż sałatę na talerze, udekoruj wierzch chrupiącym boczkiem, posyp kaparami, grzankami oraz zetrzyj na wierzch parmezan. Podawaj! Smacznego!
pyszna! nieczęsto jadam boczek, ale w takie mrozy zapotrzebowanie mojego organizmu na tego typu rzeczy wzrasta więc z pewnością by mi smakowało!
OdpowiedzUsuńJa osobiście stosuję dietę biegacza, dlatego musi być pożywnie i lekko. Taki przepis idealnie sprawdzi się dla mnie na kolację! Super! Kurczak dostarczy niezbędnego białka, a pieczywo (zamienię na to z pełnego ziarna) - węglowodanów, które mają istotne znaczenie po wysiłku. Przyspieszają regenerację i uzupełniają glikogen. Dzięki!:) Skorzystam!:)
OdpowiedzUsuńwspaniała paczuszka! doskonałe produkty-zazdraszczam:) sałatka musiała smakować, czuję to:)
OdpowiedzUsuń